Zoeken
 


Echte werkloosheid VS stijgt in september met bijna 1 miljoen

Laatste wijziging: zaterdag 3 oktober 2009 om 22:31, 5384 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 3 oktober 2009

11 miljoen gezinnen binnenkort hun huis uit; verlies: $ 1 biljoen - Hele bankensysteem is blut; systeemcrisis nabij en onafwendbaar

De berichtgeving in de media over de 'minder slechter wordende' toestand van de economie wordt met de week leugenachtiger en krankzinniger. De headlines in en over Amerika berichtten deze week dat er in september 'slechts' 263.000 werklozen zouden zijn bijgekomen. De statistieken die nooit getoond worden later echter een totaal ander beeld zien: afgelopen maand kwamen er in de VS maar liefst 995.000 werklozen bij. Ook de statistieken van alle andere economische ontwikkelingen verslechteren met de maand. Een systeemcrisis is daarom nabij en onafwendbaar geworden.

Het aantal Amerikanen dat een baan heeft daalde in september van 140.074.000 naar 139.079.000. Het totaal aantal arbeidskrachten daalde in dezelfde periode zelfs met 1.262.000 mensen. Daarnaast steeg het aantal mensen dat niet (meer) tot de arbeidskrachten behoort, in één maand met een onvoorstelbare anderhalf miljoen. Omdat de overheid mensen die het opgegeven hebben om naar werk te zoeken valselijk niet meetelt, zijn de officiële werkloosheidscijfers veel lager.

De dalende trend versnelt zich en doet zich in heel Amerika voor. Neem Chicago, dat vandaag is afgevallen als kandidaat voor de Olympische Spelen van 2016. Kijk naar de harde cijfers van de afgelopen maand - laten deze indexcijfers werkelijk een herstel van de economie zien?:
 
- De hoogte van de prijzen die moeten worden betaald steeg van 50.0 naar 51.3 (=slecht nieuws)
 
- Het aantal nieuwe orders voor bedrijven daalde van 52.5 naar 46.3 (=slecht nieuws)
 
- De officiële werkgelegenheid steeg van 38.7 naar 38.8 (maar we zagen net al dat de officiële cijfers gemanipuleerde onzin zijn)
 
- De voorraden stegen van 27.5 naar 38.9 (= slecht nieuws als ze niet verkocht worden!)
 
- Toeleveranciers zagen hun aktiviteiten teruglopen van 54.6 naar 49.3 (=slecht nieuws)
 
- De industriële produktie daalde van 52.9 naar 47.2 (=slecht nieuws)
 
- De orderachterstand daalde van 45.9 naar 36.7 (=heel slecht nieuws, betekent dat bedrijven steeds minder te doen hebben. De productiecapactiteit draait niet voor niets op nog slechts 67% !)
 
De totale index van de economische situatie in Chicago (PMI-index, of Purchasing Managers Index) daalde van 52 naar 46.1. De kritische grens van deze index is 50.0. Hoe verder beneden deze grens, hoe slechter het met de bedrijvigheid en werkgelegenheid gaat. Er is dan sprake van een zich voortzettende krimp.
 
11 miljoen gezinnen binnenkort hun huis uit; verlies: $ 1 biljoen
De ontwikkelingen op de Amerikaanse huizenmarkt zijn al niet minder dramatisch dan die in de economie. De laatste cijfers laten zien dat 13,54% van het aantal gezinnen met een eengezinswoning hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Van 12,42% wordt verwacht dat ze uiteindelijk hun huis uit moeten vanwege chronische betalingsproblemen.
 
Er zijn ongeveer 87,5 miljoen gezinnen in een eengezinswoning die een hypotheek hebben. Dat betekent dat bijna 11 miljoen gezinnen failliet gaan en zeer waarschijnljk op straat gezet zullen worden.Een hele voorzichtige schatting gaat uit van 40% verlies over de gemiddelde nog uitstaande hypotheek ($ 200.000, is echter waarschijnlijk véél hoger). Het rekensommetje is vervolgens simpel maar ontluisterend:
 
- $ 200.000 x 40% = $ 80.000 verlies per hypotheekfaillissement
 
- 87.5 miljoen huizen met hypotheken x 12,42% = 10.867.500 faillissementen (/huisuitzettingen).  
 
10.867.500 x $ 80.000 = $ 869.400.000.000 verlies op ééngezinswoningen; appartementen, condominiums e.d. niet inbegrepen. En het betreft hier een uiterst voorzichtige schatting; het werkelijke verlies zal waarschijnlijk ver over de $ 1 biljoen bedragen.
 
Hele bankensysteem is blut; systeemcrisis nabij
De redenen waarom de overheid met zwaar gemanipuleerde cijfers naar buiten komt is om te verhullen dat het TOTALE bankensysteem in Amerika feitelijk blut is, net als zeer waarschijnlijk de FED. Bijna geen enkele in problemen geraakte lening of hypotheek kan nog worden terugbetaald. Dat betekent dat de banken bij lange na niet voldoende kapitaal hebben om al deze verliezen op te vangen.De enorme verliezen als gevolg van de in elkaar klappende commerciële vastgoedmarkt zijn daarbij nog niet eens meegerekend.
 
De federale verzekeraar voor de banken, de FDIC, zal de banken niet kunnen helpen, omdat deze instantie aan het einde van het laatste kwartaal een negatieve balans (zowel wat betreft de kas als de reserves) moest rapporteren. Daarnaast heeft de FDIC ook garanties voor bankobligaties uitgegeven, waar in het zekere geval van nog veel meer bankenfaillisementen geen enkele dollar voor beschikbaar is.
 
Volgens Jim Willie, statistisch analyst marktonderzoek en redacteur van de in financieel-economische kringen bekende 'Hat Trick Letter',is een systeemcrisis dan ook onafwenbaar geworden. Willie schrijft dat de instorting van het huidige systeem al in de zomer van 2007 is begonnen. De symptomen werden een jaar later zichtbaar, en zorgden voor de eerste schokgolven in de herfst van 2008.

'Het systeem is kapot, maar het syndicaat (de financiële machtselite) dat de controle heeft, wil dat het verder gaat, dat de machine blijft doordraaien, het geld blijft stromen, zodat zij hun enorme zwendel, fraude en bedrog kunnen voortzetten,' aldus Willie. 'Maar mensen die beweren dat het systeem weer gezond kan worden gemaakt, zijn gestoord. Mensen die denken dat we weer kunnen terugkeren naar 'die goede oude tijd' dat de VS de leider van de wereld was, zijn geschift... Toch blijven de Amerikanen in het waandenkbeeld geloven dat ze het vlaggeschip van de wereld kunnen blijven, terwijl de VS inmiddels méér water heeft gemaakt dan de Titanic.'
 
Willie zegt dat wat er nu gebeurt om de economie te redden niets meer is dan het versterken van alles wat gefaald heeft, en dat er daarom geen sprake kan zijn van een herstel. 'Het is als een hond die naar zijn eigen kots terugkeert,' schrijft Willie. 'Ze kunnen maar niet toegeven dat het Centrale Bank systeem gefaald heeft en niet meer tot leven gewekt kan worden.' De Amerikaanse regering stevent volgens hem dan ook recht af op een niet meer te ontkennen faillissement van zowel de overheid als het bankensysteem.

Amerika wil volgens Willie maar niet inzien dat het buitenland genoeg heeft van de VS. De opstand tegen de Amerikaanse dollar en de roep om een nieuwe wereldmunt wordt steeds sterker. De enige reactie die de regering in Washington heeft weten te verzinnen is het bijdrukken van enorme hoeveelheden dollars, het monetariseren van de gigantische schuldenlast - en proberen om dit zoveel mogelijk voor iedereen verborgen te houden.
 
'De zaak is uit de hand gelopen. Daarom verwacht ik een systeemcrisis... Amerika is afhankelijk geworden van krediet, en dat krediet zal binnenkort afgesneden worden.' Willie denkt dat door de chaos die binnenkort zal ontstaan in de VS, de lang verwachtte staat-van-beleg zal worden uitgeroepen, en de gevangenkampen vol zullen komen te zitten met mensen die hun schulden nooit meer af kunnen betalen. Zij zullen volgens hem gezelschap gaan krijgen van al degenen, die het vaccin tegen de Mexicaanse griep zullen weigeren.

Zonder de geldpers zou de VS binnen 60 dagen failliet gaan. De geldpers zal echter gaan zorgen voor Weimar-achtige toestanden: hyperinflatie, massale werkloosheid en bittere armoede.
 
Willie maakt de grond gelijk met de fraude die banken plegen met hun balansen en statistieken. Tegenover het publiek doet men voorkomen alsof de verliezen nog op te vangen zijn, worden er valse 'stress testen' gedaan met een van te voren geplande positieve uitslag. De gestegen beurzen zijn volgens Willie dan ook enkel en alleen het gevolg van misleiding en fraude. 'Dit wordt zelfs aangedragen als bewijs dat er herstel komt. Wat een onzin!' Willie schrijft dat de morele verdorvenheid niet alleen de financiële sector is binnengedrongen, maar ook het gewone publiek. De gewone man roept het welliswaar uit van de pijn, maar weigert de schuldigen aan te wijzen.
 
De banken misleiden het volk en hun aandeelhouders, en proberen hun financiële wantoestanden af te schuiven op de overheid en daarmee de belastingbetalers. Maar ze kunnen niet meer vermijden dat het bankensysteem onverbiddelijk zal gaan instorten, en daarmee voor wijd verspreide sociale chaos zal zorgen.
 
 
Xander
 
Bronnen:
 


Bron: xandernieuws.punt.nl

Voeg toe aan: