Zoeken
 


Tsjechen vechten verdrag van Lissabon opnieuw aan

Laatste wijziging: woensdag 30 september 2009 om 14:56, 2388 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 30 september 2009


Een groep van Tsjechische senatoren van liberale en eurosceptische strekking zal het verdrag van Lissabon op 29 september opnieuw aanvechten bij het grondwettelijk hof van Tsjechië. In de Europese Unie wordt gevreesd dat dit voor maandenlang uitstel zal zorgen.
Volgens een van de senatoren, Jiri Oberfalzer van de liberale partij ODS, zal aan het hof gevraagd worden of het verdrag van Lissabon in overeenstemming is met de grondwettelijke orde.

2008
Onder impuls van de bijzonder eurosceptische president Vaclav Klaus waren de senatoren van ODS in 2008 al een eerste keer naar het grondwetshof gestapt. Het hof verwierp hun argumenten over de overdracht van bevoegdheden aan de EU, zonder zich uit te spreken over de integrale tekst van het verdrag.

Zes maanden vertraging?
Volgens sommige Europese diplomaten in Brussel kan de demarche van de Tsjechische senatoren tot zes maanden vertraging leiden, terwijl de Europeanen spoedig de nieuwe leden van de Europese Commissie moeten benoemen. Met het verdrag van Lissabon, dat bedoeld is om de Europese instellingen beter te laten functioneren, behoudt elk land zijn commissaris (27 in totaal). Als het huidige verdrag van Nice van toepassing is, valt er minstens één commissaris weg. De EU-landen dachten de nieuwe Commissie ten laatste tegen eind dit jaar te benoemen, althans als de Ieren het verdrag van Lissabon op 2 oktober goedkeuren. (belga/kh)Bron: demorgen.be

Voeg toe aan: