Zoeken
 


Vandaag zijn we alweer toe aan een tweede aarde

Laatste wijziging: vrijdag 25 september 2009 om 14:56, 3349 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 25 september 2009

 

Vandaag is het Earth Overshoot Day. Dat is de dag van een bepaald jaar wanneer - vanaf 1 januari geteld - de mensheid wereldwijd net zoveel van de aardse grondstoffen en voedingswaren heeft opgebruikt als wat de Aarde in één jaar tijd terug kan opbrengen. Of: vandaag heeft de mens alles opgebruikt wat de aarde ons in één jaar tijd kan bieden.

Voor alle duidelijkheid: het gaat om Overshoot Day voor de hele wereld. De Overshoot Day voor België ligt veel vroeger: op 1 mei was voor ons alles al opgebruikt.

1986
Tot 1986 verbruikte de mensheid jaarlijks minder dan wat de aarde terug kon genereren op één jaar tijd, dus bestond er nog geen Overshoot Day.

De eerste was op 31 december 1986, vanaf toen kon de Aarde dus niet meer terug opbrengen wat de mens verbruikte in datzelfde jaar. Sindsdien valt de dag elk jaar vroeger.

Crisis
Earth Overshoot Day 1996 was zo bijvoorbeeld nog in november, in 2006 was het op 9 oktober, 2007 was het 28 september, en in 2008 was het op 23 september. Dit jaar 'winnen' we twee dagen door de wereldwijde economische recessie.

Vraag en aanbod
"Al jaren overstijgt onze vraag het aanbod van de natuur, en steeds meer. De gevolgen daarvan, met name de klimaatverandering, het verlies aan biodiversiteit, het verdwijnen van bossen, het leegvissen van de oceanen, zijn duidelijk", legt Mathis Wackernagel, de voorzitter van GFN, de organisatie die Overshoot Day berekent.
 
Opwarming klimaat
We stoten nu veel meer broeikasgassen uit dan de natuur kan verwerken. Daardoor blijven deze gassen in de atmosfeer, wat op zijn beurt het klimaat op aarde verandert. (mvl)Bron: hln.be

Voeg toe aan: