Zoeken
 


Student stuit op mysterieus pulsar-achtig object

Laatste wijziging: woensdag 23 september 2009 om 23:25, 3312 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 23 september 2009


Lucas Bolyard van een Hogeschool in de Amerikaanse staat West-Virginia heeft tijdens het doorspitten van gegevens die verzameld zijn tijdens observaties van de Green Bank Telescope, de grootste telescoop in de Verenigde Staten, een bijzondere ontdekking gedaan. De student stuitte in maart van dit jaar op een vreemde soort neutronenster die ook wel een ‘rotating radio transient’ wordt genoemd. Verondersteld wordt dat dergelijke objecten veel overeenkomsten vertonen met pulsars, extreem dichte neutronensterren, welke het overblijfsel zijn van massieve sterren die explodeerden als supernovae.

Pulsars staan bekend om hun vuurtoren-achtige bundels van radiogolven die door de ruimte zwiepen door de rotatie van de neutronensterren. Wanneer de bundel gedetecteerd wordt door een radiotelescoop ontstaat er een puls. Terwijl pulsars deze radiogolven voortdurend uitstoten, stralen objecten als degene die ontdekt werd door Bolyard deze slecht sporadisch uit. In sommige gevallen kunnen er enkele uren tussen twee bundels zitten. RRT’s zijn hierdoor moeilijk te detecteren en daarom werd het eerste object van dit type dan ook pas in 2006 ontdekt. Enig voordeel is dat de sterren door hun hoge rotatiesnelheid een krachtig magnetisch veld opwekken dat men vanaf aardoppervlak zonder al teveel moeite kan ontwaren.

Lees verder op astroversum.nlBron: astroversum

Voeg toe aan: