Zoeken
 


Miljoenennota 2010: Balkenende IV failliet

Laatste wijziging: donderdag 17 september 2009 om 23:08, 4506 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 17 september 2009

 

Het kabinet laat het land in de kou staan. De leegte van Balkenende wordt met deze Miljoenennota pijnlijk zichtbaar. Nederland bevindt zich in de zwaarste economische crisis sinds de jaren dertig. De werkloosheid verdubbelt. Honderdduizenden mensen verliezen hun baan. De klimaatcrisis schreeuwt om groene antwoorden en innovatie. Het kabinet heeft geen verhaal. Fractieleider Femke Halsema: ‘Balkenende heeft zichzelf failliet verklaard. Dat is onverantwoord’. Het kabinet schuift alles op de lange baan en in de schoenen van commissies van ambtenaren. Juist in een tijd van crisis zou het kabinet moeten kiezen voor een groene, toekomstgerichte economie. Die keuze blijft uit. De regering regeert niet.

Lees ook de inbreng van Femke Halsema bij de Algemene Beschouwingen

Groen werkt!
Het kabinet bewijst lippendienst aan klimaatbeleid terwijl geen enkele doelstelling wordt gehaald. Nederland loopt in de Europese achterhoede als het gaat om duurzame energie. GroenLinks wil Nederland klaar maken voor de toekomst. GroenLinks investeert in windenergie, de snelle introductie van de elektrische auto en openbaar vervoer. In de tegenbegroting laat GroenLinks zien dat groene investeringen veel werk opleveren. Zonder het tekort verder te laten oplopen investeert GroenLinks in zorg en onderwijs. Door arbeid goedkoper te maken en de positie van zelfstandigen te verbeteren ontstaat er veel extra werkgelegenheid.

Toekomst
GroenLinks heeft geen 20 ambtenarencommissies nodig voor toekomstgerichte hervormingsvoorstellen. Het eerlijker maken van de hypotheekrenteaftrek, het afschaffen van de aanrechtsubsidie, het beperken van de pensioenaftrek voor hoge inkomens en het moderniseren van de arbeidsmarkt levert miljarden op. Het gaat om voorstellen die van Nederland een prettiger land maken om in te leven.

GroenLinks heeft het meeste solidaire voorstel voor hervorming van de AOW: een flexibele AOW. Mensen die vroeg zijn begonnen op de arbeidsmarkt krijgen eerder hun AOW (vanaf 63 jaar). Mensen die later zijn begonnen, meestal hoogopgeleiden, moeten tot na hun 65ste doorwerken om hun volledige AOW te krijgen. Dat is sociaal en betaalbaar op de lange termijn.

Lees ook de tegenbegroting 2010 van GroenLinks.



Bron: groenlinks.nl

Voeg toe aan: