Zoeken
 


Willem Middelkoop: met baan veel voordeel van crisis

Laatste wijziging: donderdag 17 september 2009 om 22:57, 3842 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 17 september 2009


Voor mensen die hun baan behouden zijn er alleen maar voordelen van de crisis. Alle banken zouden in overheidshanden moeten komen.

Excessen
Dat zegt oud-beurscommentator Willem Middelkoop in gesprek met Roland Koopman. De crisis was niet te voorkomen geweest, aldus Middelkoop. "De excessen die in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21e eeuw zijn opgebouwd moesten er sowieso uit. Dat kan alleen met een crisis", betuigt hij.

Ramsj
Mensen die hun baan verliezen, hebben een probleem, aldus Willem. "Maar degenen die hun baan wél weten te behouden, ondervinden allen maar voordelen. Alles wordt namelijk goedkoper." Door overproductie gaat alles in de ramsj, voorspelt hij.

''Systeem is kapot''
"De overheden hebben terecht zoveel in de economie gestoken. Zij hebben geleerd van de jaren dertig. Zij hebben de economie echter het zwaarst mogelijke medicijn toegediend en dat heeft ook de zwaarste bijwerkingen. De overheden móeten wel doorgaan met hun beleid, er is geen weg terug", aldus Willem. "Het enige dat gedaan kan worden is geforceerd het systeem in stand te houden, maar het hart van het systeem is kapot. In de VS zijn de grootste verzekeraar, de grootste autoproducent en de grootste banken in overheidshanden."

Financiering
Willem verwacht dan ook dat de overheid problemen zal krijgen met het financieren van de tekorten. "Er komt een moment dat de tekorten onhoudbaar worden. Nu al kopen de centrale banken van de VS en het VK eigen staatsobligaties op, omdat het begrotingstekort simpelweg niet meer gefinancierd kan worden door buitenlandse beleggers. De volgende crisis, over een aantal jaren, zal dan ook zijn wanneer overheden er niet meer in slagen hun tekorten te finanieren. Er rest hun dan nog maar één ding: de geldpersen laten draaien."

Nieuw systeem
Middelkoop verwacht dat er na de kredietcrisis nog een crisis volgt. "Dat is mogelijk de laatste crisis van het oude systeem. Daarna moet er een nieuw systeem komen, maar niemand weet nog wat voor systeem."

''Bankieren is nutsfunctie''
Willem licht wel een tipje van de sluier op. Zo vindt hij dat we naar een nieuwe banksysteem toe moeten. ''Geld uitlenen is eigenlijk een nutsfunctie die in handen van de overheid zou moeten staan. Wanneer wereldwijd banken genationaliseerd worden, ben je ook van het gedoe met bonussen.''

Wellink
"Als er al schuldigen zijn aan de kredietcrisis dan zijn dat de toezichthouders. Dat mensen hebzuchtig zijn kun je ze niet kwalijk nemen, daar zijn het mensen voor. Je kunt het toezichthouders wél kwalijk nemen dat ze jaar na jaar alles dat fout ging hebben laten gebeuren." Wellink heeft volgens Willem extra verantwoordelijkheid. "Hij was eind jaren negentig na Alan Greenspan de meest belangrijke bankier ter wereld. Hij was namelijk de voorzitter van de BIS, de organisatie van alle centrale banken. De BIS neemt essentiële besluiten over het systeem en de BIS heeft Greenspan en zijn collega's van Wall Street geen strobreed in de weg gelegd om toxische producten te verkopen."



Bron: rtl

Voeg toe aan: