Zoeken
 


Chris Hedges, Pulitzer prijs winnaar : Wie zou zich moeten verzetten tegen, en wie worden de slaven?

Laatste wijziging: dinsdag 15 september 2009 om 19:39, 7966 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 15 september 2009

 

Amerika wordt een derde-wereldnatie. Als wij het plunderen door de elite van de schatkist niet tegenhouden, zullen wij met triljoenen aan schulden blijven zitten die nooit kunnen worden terugbetaald, en met een wijdverspreide menselijke ellende die wij niet kunnen verzachten. Onze zieke democratie zal door een robuuste nationale politiestaat worden vervangen. De elite zal zich terugtrekken in zwaar bewaakte gemeenschappen waar zij toegang zullen hebben tot veiligheid, goederen en diensten die de rest zich niet kan veroorloven. Tientallen miljoenen mensen zullen in eeuwige armoede leven. Dit is het onvermijdelijke resultaat van ongecontroleerd corporate kapitalisme. De stimulus en “bailout” plannen zijn er niet om ons te redden. Zij zijn er voor hen. Wij kunnen ons verzetten, wat betekent straatprotesten, verstoringen van het systeem en demonstraties, of we worden slaven.

Wij zitten in een decennia lange regelmatige economische daling. De Canadese politieke filosoof John Ralston Saul beschreef deze daling in zijn boek uit 1992: “Bastaarden van Voltaire: De dictatuur van rede in het Westen”. David Cay Johnston beschreef de verrotting van Amerikaans kapitalisme in ”Vrije lunch: hoe de rijkste Amerikanen zich verrijken op kosten van de overheid (en u betaalt de rekening)”, en David C. Korten in “Wanneer bedrijven de wereld regeren“ en “Agenda voor een nieuwe economie” legde het collectieve misdrijf en misbruik uit. Maar onze universiteiten en massamedia, die door de macht werden gehypnotiseerd en naïef gelovend dat het globale kapitalisme een niet te stoppen kracht was, stelden zelden de juiste vragen of gaven zelden een prominente stem aan zij die die vragen wel stelden. Onze elites verborgen hun incompetentie en verlies van controle achter een arrogante façade van gespecialiseerd jargon en duistere economische theorieën.

De leugens die worden aangewend om de economische daling te camoufleren zijn er vele. President Ronald Reagan bracht de 1.5 miljoen V.S. leger, marine en luchtmacht onder bij de civiele werkers om het werkloosheidscijfer van de natie met 2 percent op een magische wijze te verlagen. President Bill Clinton besliste dat zij die het hadden opgegeven werk te zoeken, of zij die een full-time baan wilden maar slechts part-time werkgelegenheid konden vinden, niet meer als werklozen moesten worden meegeteld. Met deze truc verdwenen zowat 5 miljoen werklozen uit de officiële werkloosheidscijfers. Als je meer dan 21 uren per week werkt -- de meeste arbeiders met een laag inkomen werken gemiddeld 28 uren -- wordt je geteld als tewerkgesteld, hoewel je echte loon je onder de armoedegrens plaatst. Ons daadwerkelijke werkloosheidscijfer is niet 8.5 percent maar 15 percent. Een zesde van het land is nu effectief werkloos. En nu verdwijnen de banen sneller dan in de maanden na de crash van 1929.

Het indexcijfer van de consumptieprijzen, dat door de overheid wordt gebruikt om inflatie te meten, is zonder betekenis. Om de officiële inflatie laag te houden heeft de overheid de cijfers van basisproducten die eens gemeten werden vervangen door producten die slechts weinig in prijs toenemen. Dit heeft de kosten van stijging van levensonderhoud kunstmatig laag gehouden. De New York Times verslaggever, W.P. Dunleavy, schreef dat haar boodschappen nu $587 per maand kosten, en $400 een jaar eerder. Dit is een stijging 40 percent. De econoom John Williams van Californië, die een organisatie genoemd de Statistieken van de Schaduw leidt, stelt dat als Washington nog de metingen gebruikte die terug in de jaren '70 werden toegepast, de inflatie 10 percent zou zijn.

De collectieve staat, en de politieke en intellectuele klasse die de collectieve staat dienden, construeerden een financieel en politiek systeem dat op illusies is gebaseerd. De bedrijven namen deel aan piramide spellen die gefingeerde activa creëerden. De elite roomde honderden miljoenen af in bonussen, commissies en salarissen van deze gefingeerde rijkdom. De politici, die eerder de bedrijfsbelangen dienden dan die van burgers, werden overgoten met campagnebijdragen en bepaalde winstgevende banen toen zij hun bureau verlieten. Universiteiten, die wisten dat het geen goed idee was om de bedrijven uit te dagen, smoorden de stemmen van geweten terwijl zij gingen bedelen om collectieve schenkingen en toelagen. De bedrieglijke leningen en de creditcard-schulden voorzagen de maatschappij van brandstof voor een consumenten samenleving en verborgen dalende lonen en het verlies van productiebanen.

Het beleid van Obama is geen nieuwe koers maar zal de bel nog verder opblazen. De triljoenen dollars die worden besteed om deze corrupte bedrijven te ondersteunen hadden onze economie kunnen vernieuwen. Wij hadden tientallen miljoenen Amerikanen kunnen redden van armoede. De overheid kon 10 nieuwe banken hebben gestart, aldus Ralph Nader, elk met $35 miljard. De enorme sommen worden nu geplaatst in deze vuile bedrijven zonder enige controle. En zij zullen dit geld gebruiken als altijd -- om zich op onze kosten te verrijken.

“U gaat de grootste verspilling, fraude en misbruik in Amerikaanse geschiedenis zien,“ waarschuwde Nader toen ik over de bailouts vroeg. “Niet alleen bevoordeelt het de daders in plaats van de slachtoffers, maar het levert geen enkele eerlijkheid en efficiëntie. Het departement van Justitie wordt overspoeld. Het heeft nog geen tiende van de officieren, de onderzoekers, de auditoren, de advocaten die de vorige collectieve misdaadgolf moesten behandelen alvorens de bailout van laatst september begon. Het kan vooral niet omgaan met het stelen van dit nieuwe geld door deze bedrijven. U kunt het al zien. De bedrijven hebben het niet geleend. Zij hebben wat gebruikt voor nieuwe aankopen of om hun bonussen of hun dividenden te handhaven. Zolang zij het weten dat zij niet naar de gevangenis gaan, en zij zien geen krantenrapporten over collega’s die gevangen worden gezet, malen zij nergens om. Het is totale straffeloosheid. Als zij ophouden, houden met zij op met een gouden valscherm. Zelfs [General Motors CEO Rick] Wagoner haalde $21 miljoen weg.

Er is een handvol vroegere stafmedewerkers die hebben toegegeven dat bailouts een verspilling zijn. De vroegere voorzitter van AIG Maurice R. Greenberg, vertelde een comité van het Huis dat de steun met $170 miljard is mislukt Hij zei dat het bedrijf geherstructureerd zou moeten worden. AIG zou, zei hij, beter af zijn als het failliet ging.

“Dit zijn tekens van hyperbederf,“ zei Nader vanuit zijn bureau in Washington. “U besteedt dit soort geld en weet niet of het zal werken “.

“Het failliete corporate kapitalisme maakte het socialisme bankroet dat het probeerde te redden“ aldus Nader. “Dit is het eindstadium. Als we geen socialisme meer hebben om ons te redden eindigen we in het feodalisme. Wij krijgen privé politie, gemeenschappen met poorten en slaven met een de 21ste eeuwse nomenclatuur.“

Wij zullen niet nog eens 3 of 4 triljoen dollars op tafel kunnen leggen om de problemen op te lossen, vooral met onze verplichtingen nu ten bedrage van ongeveer $12 triljoen, Het was slechts een paar maanden geleden dat onze uitgaven $9 triljoen bedroegen. En het was niet zo lang geleden dat dergelijke losbandige overheidsuitgaven ondenkbaar waren. Er was een $800 miljard grens voor de Federale Reserve een jaar geleden. De economische stimulus en bailouts zullen terug ons casino kapitalisme niet terug brengen. Aangezien de melt-down blijft doorgaan, en bailouts niet werken is de wanhoop van onze kapitalistische vrienden alleen maar toegenomen. De kosten voor de werkenden en de middenklasse worden onhoudbaar. De Fed rapporteerde in maart dat de huishoudens $5.1 triljoen, of 9 percent, van hun rijkdom in de laatste drie maanden van 2008 verloren, het meest ooit in één enkel kwartaal in de 57-jaar geschiedenis van dit verslag van de centrale bank. Voor het volledige jaar daalde de huishoudenrijkdom $11.1 triljoen, of ongeveer 18 percent. Deze cijfers registreerden niet de daling van investeringen in de effectenbeurs, die waarschijnlijk triljoenen meer in de collectieve netto waarde van het land heeft gewist.

De kogel zal ons onverwacht treffen als wij niet radicaal van koers veranderen. Wij hebben meer dan $2 miljard per dag geleend in de loop van de laatste 10 jaar, en dit moet stoppen. Op het moment dat China, de olie-rijken staten en andere internationale investeerders stoppen met het kopen van schatkistpapier zal de dollar waardeloos worden. De inflatie zal omhoog schieten. Wij zullen Weimar Duitsland worden. Een woedend en verraden volk, intellectueel onvoorbereid, zal de Democraten en de meeste Republikeinen wegvegen. Een bende van proto-fascistische misfits, van Christelijke demagogen tot losbollen zoals Sarah Palin, zullen navolging vinden met beloften van wraak en morele vernieuwing. De elites, met Harvard diploma’s en een dure woordenschat, zullen zich terug trekken in hun beschutte enclaves van voorrecht en comfort. Wij zullen berooid worden achter gelaten buiten de poorten.

Chris Hedges (Pulitzer prijs winnaar)

Oorspronkelijk artikel: www.worldproutassembly.org


Bron: wereldgeheimen

Voeg toe aan: