Zoeken
 


Nieuwe bubble dreigt

Laatste wijziging: zaterdag 12 september 2009 om 18:21, 4154 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 12 september 2009

 

Een nieuwe economische zeepbel is in de maak. Rondklotsend geld van overheden en centrale banken vindt geen weg naar de echte economie, maar enkel naar beleggingsobjecten. Dit blijkt uit een analyse van RTL Z-beurscommentator Hans de Geus.

Volgens de financieel journalist is het curieus dat zowel staatsobligaties de afgelopen maanden stijgen (deflatievrees) als dat aandelen en bijvoorbeeld ook goud stijgen (inflatievrees). Dit komt met name door de steeds lagere rentes zoals de Europese rente (de Euribor).

De Geus: "Het geld wordt niet bij de bedrijven en de gezinnen gebruikt voor investeren en consumeren, maar komt terecht bij beleggers die van gekkigheid ook niet meer weten wat ze ermee moeten, en dus alles gaan kopen wat los en vast zit."

De beurscommentator vraagt zich af waarom bedrijven ook zouden willen investeren als er zoveel machines stil liggen en waarom consumenten meer zouden willen lenen als zij al wakker liggen van hun tophypotheek en stijgende werkloosheid.

Volgens de Geus zijn overheden en centrale banken in denial: "We moeten terug; we ontkennen het nog, met een overheid die nog een extra hypotheek neemt in een wanhopige poging het feest nog even te rekken, terwijl de kater allang is toegeslagen. Het is normaal dat we terugmoeten alleen we accepteren het niet."

De Geus vreest een typische liquiditeitsval: extreem lage rentes, maar het geld bereikt de echte economie niet. "Dat is erg, maar deze niet erkennen, en maar doorgaan met geld uitstrooien vanuit een helikopter, is potentieel nog veel erger. Een nieuwe bubble brengt ons alleen maar verder van huis. Laten we hopen dat de centrale bankiers óók naar de prijsontwikkelingen van goud, aandelen en obligaties kijken. Fed-voorzitter Bernanke moet niet de geschiedenis ingaan als de helikopterpiloot die door wilde vliegen tot de benzine op was", aldus de financieel journalist.

Bekijk ook de analyse van Hans de Geus via RTL Gemist.



Bron: fok.nl

Voeg toe aan: