Zoeken
 


'Verloren stam' ontdekt in Amazonegebied

Laatste wijziging: zaterdag 12 september 2009 om 18:19, 4143 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 12 september 2009


Antropologen hebben onlangs een 'verloren stam' gevonden in het Amazonegebied Peru. De stam bestaat vermoedelijk uit honderdvijftig personen en heeft nog nooit contact gehad met de buitenwereld.

Direct contact heeft overigens ook ditmaal niet plaatsgevonden en dat is waarschijnlijk maar goed ook.  'Verloren stammen' doen er goed aan om uit het vaarwater van de 'moderne mens' te blijven.  Ze zijn namelijk erg bevattelijk voor eventuele ziektekiemen die de indringers bij zich dragen.

De onderzoekers moeten het doen met de resten van een nederzetting waar de stam recentelijk nog heeft vertoefd. Die overblijfselen bieden echter een schat aan informatie voor de antropologen over de levenswijze van de 'verloren stam'.

Helemaal uniek zijn vondsten als deze niet. Over de hele wereld leven naar schatting nog honderd stammen in vrijwillige afzondering. Ze worden echter in toenemende mate bedreigd door de oprukkende civilisatie en al haar verwoestende bijeffecten. In het Amazonegebied wordt veel gezocht naar grondstoffen, variërend van olie tot goud en hout. Dat gaat veelal gepaard met grote ecologische schade aan het leefgebied van de inheemse stammen.

Originele bron: BBC NewsBron: duurzaamheid.nieuwslog.nl

Voeg toe aan: