Zoeken
 


'Topman Julius Baer pleegt zelfmoord'

Laatste wijziging: zondag 7 december 2008 om 14:36, 1601 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 7 december 2008

Alex Widmer, de topman van de Zwitserse private bank Julius Baer, is onverwacht op 52-jarige leeftijd overleden. Volgens persbureau Reuters zou Widmer zelfmoord hebben gepleegd.

De Zwitserse autoriteiten willen daarop geen commentaar geven.

Charismatische leider

Julius Baer is een private bank die teruggaat tot de negentiende eeuw en meer dan 300 miljard dollar aan vermogen beheerd van rijke particulieren en institutionele beleggers.

Volgens Julius Baer is er geen relatie tussen de dood van Widmer en de huidige activiteiten van de bank. Widmer heeft drie kinderen. Zijn echtgenote overleed in 2005 aan kanker.

'Belangrijkste private banker'

Widmer wordt beschouwd als een van de belangrijkste private bankers van Zwitserland. Hij slaagde er in het beheerd vermogen te vergroten, ondanks de kredietcrisis.

Dit jaar nam hij zestig private bankers aan en breidde hij de activiteiten van de bank uit in Cairo, Moskou en Djakarta. 

De president-commissaris van de bank noemde hem 'een goede collega en een charismatisch leider'.

Nederlander volgt op

Widmer wordt opgevolgd door de Nederlander Hans de Gier. Hij was tot september 2008 topman van Julius Baer Group. Hij trad terug om zich te richten op zijn functie als chairman van de hedgefondsengroep GAM. 

Het aandeel Julius Baer verloor dit jaar 60 procent van zijn waarde. Aandeelhouders waren vooral bezorgd over de uitstroom uit GAM, dat met name in oktober versterkt toenam.

De Gier, die in de internationale financiële pers 'the fleeying Dutchman' wordt genoemd, heeft eerder bij UBS en Warburg gewerkt.

Zelfmoordenaars

De lijst potentiële zelfmoordenaars groeit stevig. Na bankiers die passend eindverantwoordelijkheid nemen, kunnen wellicht spoedig een aantal inwoners van Detroit de gifbeker of, gezien het om de USA gaat, een Colt oppakken om het falen definitief te maken. General Motors zou als eerste sneuvelen als het concern geen steun krijgt van de Amerikaanse overheid.

Thuis loopt staalreus Corus, tegenwoordig in Indiase handen, het gevaar dat de directeur in de hoogovens springt. De chef van Chipfabrikant NXP is een andere potentiële hara kiri kandidaat en zal misschien spoedig zijn vingers in het stopcontact steken.Bron: endandit

Voeg toe aan: