Zoeken
 


Te veel reclame voor medicijnen op medische sites

Laatste wijziging: maandag 31 augustus 2009 om 09:28, 2591 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 31 augustus 2009

 

Op websites over ziektes en aandoeningen wordt vaak reclame gemaakt voor geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn. Dat is niet toegestaan. Uit een onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) blijkt dat driekwart van de onderzochte sites de wet en de eigen regels overtreedt. Dit meldt Trouw vandaag.

Van de 41 websites die werden bekeken gingen er 32 in de fout. Achter de meeste websites bleken farmaceutische bedrijven te zitten.

Reclame voor vrij verkrijgbare medicijnen wordt preventief getoetst. Voor receptgeneesmiddelen gebeurt dat niet, maar volgens het onderzoek moet dat wel gebeuren. Nu wordt alleen gekeken of de reclame regels overtreedt na een klacht. De onderzoekers pleiten voor een breder onderzoek naar websites en nieuwe media.

De sites die in de fout gaan zijn uitgenodigd voor een gesprek. Ook met het ministerie en zelfregulerende organen wordt gesproken.

Noot redactie:

Zie ook
Vanavond in Tros Radar. Onthullende reportage over handelswijze farmaceutische industrie. Centraal staat hoe de farmaceutische industrie indirect reclame maakt voor receptgeneesmiddelen. Er wordt bloot gelegd hoe de pillenfabrikanten niets schromen om de consument te 'verzieken' tot patiënt. Radar gebruikt daarvoor een nog nooit eerder vertoonde methode.

Ned 1
20.30 > 21.30 uur

Zie tvgids.nlBron: blikopnieuws

Voeg toe aan: