Zoeken
 


Spaarlamp veroorzaakt ziektes

Laatste wijziging: woensdag 26 augustus 2009 om 19:41, 3511 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 26 augustus 2009

 

Vanaf 1 september gaat de gloeilamp geleidelijk verdwijnen, te beginnen met de 100 watt lampen, maar of we daar blij mee moeten zijn, is nog maar zeer de vraag.

Doktoren waarschuwen, zo meldt vandaag Die Welt, dat het gebruik van spaarlampen serieuze gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Het gaat om onder meer een verhoogde kans op kanker, maar ook op hart-en-vaatziektes, diabetes en osteoporose.

In het licht van deze risico's is volgens de Duitse medicus en lichtdeskundige Alexander Wunsch het verplichte gebruik van de spaarlamp onbegrijpelijk. Ook de aanwezigheid van kwik in de spaarlampen brengt risico's met zich mee.

De oogarts Bernhard Lachenmayr stelt op zijn beurt dat het gebruik van spaarlampen serieuze risico's met zich meebrengt voor mensen met slechte ogen.

De EU voert stapsgewijs een verbod op gloeilampen in. Het gebruik moet per 1 september 2012 volledig zijn uitgebannen. Wunsch betoogt overigens ook dat de energiebesparing die de spaarlamp oplevert zwaar wordt overdreven, onder meer omdat geen rekening wordt gehouden met het gebruik van gifstoffen voor de lampen en de milieubelasting die dat met zich meebrengt.

Britse artsen hebben ook al gewezen op de gezondheidsrisico's van spaarlampen, en hebben zelfs een actiegroep opgericht die pleit voor een versoepeling van het verbod op gloeilampen. (zie de tweede link)

Originele bronnen: Die Welt, NuBron: welingelichtekringen

Voeg toe aan: