Zoeken
 


Bush dikte terreurdreiging aan voor verkiezingen

Laatste wijziging: maandag 24 augustus 2009 om 18:04, 3894 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 24 augustus 2009


Diverse kranten meldde vrijdag dat Bush de terreurdreiging aandikte. Dit stelde de voormalige minister van Binnenlandse Veiligheid Tom Ridgee.

De Amerikaanse president George Bush wilde in 2004 de veronderstelde terreurdreiging die werd weergegeven met alarmfases en kleurencodes hoger bijstellen om de verkiezingen te winnen. Donald Rumsfeld en John Ashcroft oefenden druk uit op Ridge om de kleurencode dreigender te maken voor de verkiezingen in november 2004, maar Ridge ging daar naar eigen zeggen niet in mee. Ridge was de eerste minister van Binnenlandse Veiligheid en stapte op in 2005 na diverse meningsverschillen met de partij. Dit geeft maar weer eens aan hoe de zogenoemde terreur en het angstklimaat misbruikt wordt voor politieke doeleinden.

Ook Nederland heeft deze kleurencode overgenomen van Amerika. Het 'alerteringssysteem' telt drie kleurcodes: geel (lichte dreiging), oranje (matige dreiging) en rood (hoge dreiging) en is makkelijk te misbruiken door de overheid. Want wie controleert de overheid nou?

De meeste dreigingen die Nederland heeft gekend bleken achteraf loos alarm te zijn. Nu is voorkomen beter dan genezen, maar overdrijven is ook een vak apart en het misbruik van zo'n angst systeem is zeer verleidelijk voor een overheid in oorlog. Laat staan de miljoenen die de strijd tegen terreur kost.

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de angst die sommige mensen hebben voor een terroristische aanslag slecht voor de gezondheid van het individu. Hoewel de kans op overlijden bij een verkeersongeluk groter is dan betrokken te raken bij een terroristische aanval, maken mensen zich over de laatste veel meer zorgen. Niet alleen veroorzaakt dit stress en slaapproblemen, de kans op hartklachten neemt bij deze groep mensen met een factor van 3 tot 5 toe. De Amerikaanse overheid is deels verantwoordelijk voor die angst. Aan de hand van kleurcodes geeft het de kans op een mogelijke terroristische aanslag weer. "Het zou me verbazen als die waarschuwingen niet bijdragen aan de continue angst over terrorisme in ons onderzoek", zegt professor Alison Holman.

Originele Bronnen :De Spits, Security.nl

 Bron: wacholland

Voeg toe aan: