Zoeken
 


Ineens is het moment daar: economische hegemonie VS is ten einde

Laatste wijziging: vrijdag 21 augustus 2009 om 20:03, 5163 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 21 augustus 2009


Bij historische omwentelingen is achteraf vaak een beslissende gebeurtenis of tijdperk aan te wijzen die de omslag aankondigde. Deze week zou wel eens zo'n iconisch tijdperk kunnen zijn, voor de langverwachte economische marginalisering van de VS.

Samenloop
Wat is er aan de hand: ineens zijn er deze week wel heel veel ontwikkelingen die erop wijzen dat wat er in de VS gebeurd er óf niet meer toe doet, óf negatief is, óf ronduit inherent autodestructief. Het is de samenloop van déze omstandigheden, die deze week wel eens zouden kunnen markeren als die, waarin de VS er ineens niet meer toe doet. Economisch gezien dan. Enkele voorbeelden:

Dollar zakt als aandelen stijgen
Al enige tijd vinden we het normaal dat de Dollar wegzakt als de aandelen stijgen. Hoe lang kan dat goed gaan? Wat betekent dat als de AEX nog eens 20, 30 % stijgt; er komt een punt waarop het spaakloopt als dat samengaat met een val van de dollar.

Shanghai composite bepaald stemming
De stemming op de beurzen deze week stond in helemaal het teken van de beurs van Shanghai; zoiets raakt dan ineens in de mode, handelaren praten het elkaar aan, het wordt self - fullfilling. Allemaal psychologie dus, maar daardoor niet minder significant. Fundamenteel zijn alle oorzaken allang aanwezig voor een marginalisering van de VS; een stemmingsomslag als deze kan het op de financiele markten ineens tot realiteit maken.

VS failliet
Het aantal wanbetalers op de hypotheek in de VS is opgelopen tot ruim13%; meer dan 4% wordt daadwerkelijk uit zijn huis gezet. Absurd hoge getallen. De financiële crisis ving aan met de Amerikaanse huizenbezitter. Terwijl Azië en nu ook Europa weer voorzichtig opkrabbelen, blíjft het in de VS maar tobben met de overtollige schulden die niet meer betaald kunnen worden. Daarmee gaan we nu al het derde jaar in....

Nogmaals de dollar
...en daarmee zijn we weer terug bij de dollar. Want niet alleen de huizenbezitter staat het water aan de lippen. Exponentieel meer banken zijn failliet (100) of gaan dit binnenkort (150). De overheid doet het met een tekort dat oploopt naar verwachting 13% van het GDP zo mogelijk nog slechter, terwijl de FED maar blanco cheques blijft uitdelen, die tenslotte toch door íemand moeten worden betaald. Door wie? dat is de grote vraag.

Dansen op de vulkaan
Het meest surrealistische bij deze historisch bizzare cocktail van onevenwichtigheden is dat de markten het intussen prima doen. De risicogeneigdheid neemt toe, aandelen stijgen, rentes dalen, rente-opslagen dalen, paniek is ver te zoeken. Dit alles kan twee dingen betekenen: óf de VS wordt met stille trom als economische grootmacht afgevoerd, en de rest van de wereld denkt het feest op eigen kracht voort te kunnen zetten. Óf we dansen op de vulkaan en de paniek breekt later in alle hevigheid los.

 



Bron: rtl.nl

Voeg toe aan: