Zoeken
 


Mars: High Resolution foto van de Victoria Krater

Laatste wijziging: zaterdag 15 augustus 2009 om 15:31, 4679 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 15 augustus 2009

Victoria is een inslagkrater gelegen op lengte 5,50°W en breedte 2.05°Z in Meridiani Planum aan de evenaar van Mars. Deze krater wordt sinds januari 2004 verkend door het Marswagentje Mars Exploration Rover Opportunity. De krater is ongeveer 70 meter diep en 730 meter breed en daarmee bijna acht keer groter dan Endurance, die door Opportunity bezocht werd gedurende sols 95 tot 315. De naam is afkomstig van een van de schepen van Ferdinand Magellan: het eerste schip dat de wereld rondvoer.

Langs de geschulpte randen van de krater bevinden zich veel nissen en uitstulpingen, die genoemd zijn naar baaien en kapen die Magellan ontdekte. De randen zijn afgesleten en deels ingestort door erosie. Sedimentaire rots komt aan het oppervlak aan de binnenwand van de krater en rotsblokken die afgebroken zijn van de rand liggen op de bodem. Een opvallende duinengroep van zand is zichtbaar.

Bron / zie foto op Stomverbaasd.comVoeg toe aan: