Zoeken
 


Engelen hiërarchie

Laatste wijziging: maandag 3 augustus 2009 om 22:24, 4692 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 3 augustus 2009

Zoroaster

Zoroaster (Zarathushtra) is een Perzische profeet die ergens tussen de 14e eeuw voor Christus en de 6e eeuw voor Christus leefde. Zijn religie (filosofie) is van grote invloed geweest op alle bekende religies. Volgens hem bestaan er een goede en een slechte geest, Ahura Mazda (of Ormazd) en Ahriman. Deze zijn in constante strijd en de ziel van de mens is de inzet. Ormazd maakte de mens vrij, zodat wanneer zij kiezen voor het kwaad, zij verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor deze keuze. Hij is de eerste die engelen beschrijft en gelijk een hiërarchie.

Dionysius

In de vijfde of zesde eeuw verschenen enige geschriften van Dionysius (die zich Dionysius Areopagiet noemde, uit het boek Handelingen), waaronder "Over de hemelse hiërarchie". Hij stelt dat de hemelse hiërarchieën vergeleken kunnen worden met volmaakt zuivere spiegels, die de stralen van God laten schijnen voor allen die hier open voor staan. Volgens Dionysius zijn er 9 Engelenkoren, die weer onderverdeeld zijn in 3 rangordes.

 

  • 1e : Serafijnen, Cherubijnen en de Tronen
  • 2e : Heerschappijen, Krachten en de Machten
  • 3e : Overheden, Aartsengelen en Engelen.

Over deze rangorde is lang niet iedereen het eens. Wellicht was het nodig om het in die tijd begrijpelijk te maken. Het legitimeren van de aardse hiërarchie kan ook een reden zijn geweest.

 

Aartsengelen zijn de boodschappers van de allerhoogste op aarde. In de Christelijke en Hebreeuwse bijbel en de Koran worden Aartsengelen (Aarts = hoofd) genoemd. De voornaamste zijn Michaël, Gabriël, Rafaël en Uriël. Het voorvoegsel "Aarts" duidt erop dat er maar één hoofdengel is. De enige naam die rechtstreeks met het woord Aartsengel in verband wordt gebracht, is Michaël. De Koran kent ook een aantal bijzondere engelen die als boodschapper fungeren.
 
Serafijnen, serafim of serafs zijn engelen van hoge rang. Zij worden genoemd in de Bijbelse boeken, Jesaja en de openbaring van Johannes, en het Nag Hammadi-boek Oorsprong van de wereld. Het Nederlandse woord "seraf" is via het Latijn afgeleid van het Hebreeuwse werkwoord "saraph", dit betekent "branden".
Cherubijnen, cherubs of cherubim zijn engelen van het tweede koor, na de serafijnen. Het Hebreeuwse woord is keroev, dat lijkt op het Arabische woord ka-ri-bu. Karibu zijn onheil afwerende bewakers van tempels en paleizen in het oude Sumerië en en Babylonië. Het is een cherubijn die het "Hof van Eden" met een "vlammend zwaard" bewaakt, nadat Adam en Eva daaruit waren verdwenen.
 
Beschermengel, is een engel die het beschermen en begeleiden van een bepaalde persoon als taak heeft. De overtuiging dat God een geest zendt om op elk individu te letten, was een algemeen geloof in de Oudgriekse filosofie. Ook Plato vermeldde het in Phaedo (dialoog met o.a. Socrates over de onsterfelijkheid van de ziel).


Bron: sayb.nl

Voeg toe aan: