Zoeken
 


Hubble fotografeert de inslag op Jupiter

Laatste wijziging: dinsdag 28 juli 2009 om 12:08, 3367 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 juli 2009

Eigenlijk werd de Hubble Space Telescope na de reparatie in mei nog gecontroleerd en gecalibreerd, maar zo'n inslag op Jupiter maak je zelden mee. Dus besloten de NASA wetenschappers de Hubble er eens op te richten. Inmiddels is het wel duidelijk dat de zwarte vlek die vorige week zondag door een Australische amateur-astronoom ontdekt werd, een inslag van een object is geweest: een asteroïde of komeet. De foto die Hubble nu geschoten heeft, is geschoten met de nieuw geïnstalleerde Wide Field Camera 3.


De zwarte vlek op Jupiter ziet er duidelijk heel anders uit dan omliggende vlekken (klik op de foto voor de hoge resolutie-versie).


De zwarte vlek is inmiddels enigszins uitgerekt en strekt zich over duizende kilometers uit. Dat komt omdat de turbulentie van Jupiter's atmosfeer ermee aan de haal gegaan is.

Diverse andere telescopen zijn eveneens gericht op Jupiter. Zo schoot de Gemini North Telescope op Mauna Kea, Jupiter in infrarood.


Deze foto, geschoten op woensdag 22 juli, laat een vlek zien die veel lijkt op de inslagen van Shoemaker-Levy 9 in 1994.Bron: astrostart.nl

Voeg toe aan: