Zoeken
 


Star Trek wordt deels werkelijkheid: transparante metalen in kern van planeet

Laatste wijziging: dinsdag 28 juli 2009 om 12:03, 3284 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 28 juli 2009

Naar oude gewoonte geven sciencefiction-verhalen de wetenschappers stof tot nadenken. In Hamburg (Duitsland) is men tot de constatatie gekomen dat metalen transparant kunnen worden, net zoals gesuggereerd werd in Star Trek IV: The Voyage Home. Hiermee werd opnieuw aangetoond dat de natuur goochelt met de fantasie van de mensen.

We moeten echter snel een kanttekening maken bij de transparantie van metalen: deze eigenschap geldt alleen voor röntgenstralen. De FLASH-faculteit in Hamburg ontdekte dit nadat ze een laser met een capaciteit van tien miljoen gigawatt per vierkante centimeter richtten op een dun aluminiumpapier. Hierbij ontving het aluminium zoveel energie, dat alle elektronen werden weggeblazen.

Metalen worden chemisch gekenmerkt door hun klein aantal aan elektronen op hun buitenste schil. Wanneer ze een binding aangaan, wordt er gestreefd naar een octetstructuur, waarbij deze atomen liefst zo snel mogelijk hun elektronen verliezen. Wanneer metalen onderling binden, is er geen enkel atoom geneigd de elektronen van een ander over te nemen waardoor er een elektronenstroom ontstaat. Als er dan een elektron wordt weggestoten uit de stof, zijn er genoeg andere elektronen beschikbaar om dit verlies op te vangen. Omdat alle elektronen bij dit experiment weg zijn uit het aluminium, kunnen ze elkaar niet meer vervangen en worden de röntgenstralenfotonen niet meer geabsorbeerd.

Deze staat van transpartantie bleef slechts een minieme fractie van een seconde bewaard, zoals wel meer voorkomt bij proeven op kwantumniveau. Nadat de elektronen zijn weggeblazen door de enorme gloed aan energie, zijn er enkel ionen overgebleven. Deze worden echter niet weggeblazen, de ionen worden als het ware uit elkaar gereten. Dit schrikt het team echter niet af: men was in staat om een nieuwe staat van materie te creëren die even dicht is als normale materie, maar extreem warm. En laat dit nou net de vorm van materie zijn die men kan vinden in het centrum van grote planeten zoals Jupiter.

Voor men hierover meer uitsluitsel kan verwachten, moeten echter bijkomende proeven gedaan worden op de Linac Coherent Light Source te Californië, een laser die hoger energetische röntgenstralen produceert dan de FLASH-toestellen van Hamburg. Wordt zeker vervolgd.Bron: astroversum.nl

Voeg toe aan: