Zoeken
 


Venus leek vroeger op aarde

Laatste wijziging: dinsdag 14 juli 2009 om 19:21, 4508 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 14 juli 2009

 

Afgaande op de gegevens die de ESA ruimteverkenner Venus Express leverde, trekken onderzoekers 'voorzichtig' de conclusie dat er ooit op Venus oceanen kolkten en vulkanen actief waren. Dat levendige was kort na het ontstaan van de planeet. Een mega-broeikaseffect maakte er een einde aan.

De Venus Express werd in november 2005 gelanceerd en arriveerde bij Venus in april 2006. Tussen mei 2006 en december 2007 maakte het zo'n duizend infrarood foto's van het zuidelijk halfrond van de hete planeet met een oppervlaktetemperatuur van 500° Celsius overdag.

Impressie van de oude woeste Venus (foto: ESA)

Bestudering van het beeldmateriaal, aangevuld met informatie dat ondermeer door Russische probes uit de jaren zeventig en tachtig werd geleverd, creëerde een nieuw beeld van Venus. Naast oceanen en vulkanen roerde het oppervlak zich met plaattektoniek. Nu is Venus behalve droog, 'druk' (90 bar aan het oppervlak) en heet, ook constant bedekt door een dik wolkendek.

Venus Express (foto: ESA)

(Meer bij Volkskrant/wetenschap. Of nog wat uitgebreider bij ESA zelf)Bron: endandit

Voeg toe aan: