Zoeken
 


Zon niet de hoofdschuldige bij huidkanker

Laatste wijziging: maandag 13 juli 2009 om 09:38, 2119 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 13 juli 2009

 

Goed nieuws voor zonnekloppers. De zon is niet de belangrijkste oorzaak van huidkanker, zoals we de jongste jaren altijd te horen kregen.

Volgens nieuw onderzoek dat de Sunday Times samenvat is het aantal moedervlekken op de huid bepalend voor wie al dan niet te kampen krijgt met een melanoom.

Zodra de winter voorbij is, klinken van alle kanten de waarschuwingen over de gevaren van teveel zon. Niet alleen omdat je ervan kan verbranden, maar vooral omdat die zonnestralen uv bevatten waar je huidkanker van krijgt. Die noodkreten zijn ten onrechte, volgens een nieuw onderzoek waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.

Vorsers in Londen, Queensland, Montreal en Philadelphia identificeerden namelijk twee genen die bepalen hoeveel huidvlekken iemand krijgt en daardoor ook wat de kans is dat die mensen huidkanker krijgen. Want zoals Tim Spector, professor genetische epidemologie aan het Londense King's College, het stelt: 'Het aantal moedervlekken vormt een van de belangrijkste risicofactoren voor huidkanker, veel belangrijker dan zonlicht. We hebben tijdens ons onderzoek twee genen ontdekt die bepalen hoeveel vlekken je hebt, en op grond daarvan kan worden bepaald hoe groot de kans is dat iemand een melanoom krijgt.'


Bron: nieuwsblad

Voeg toe aan: