Zoeken
 


Japanse computer kan beelden uit menselijke gedachten afdrukken

Laatste wijziging: donderdag 11 juni 2009 om 16:36, 3492 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 11 juni 2009

De laatste barrière tussen mens en machine wordt langzaam maar zeker afgebroken. Japanse wetenschappers zijn er in geslaagd een computer te bouwen, die in staat is om beelden uit menselijke gedachten op te pikken en als een zwart-wit foto af te drukken. Het is nog slechts een kwestie van tijd voordat de eerste gedachtenlezende machine een feit zal zijn.

Het onderzoek naar deze nieuwe technologie wordt geleid door Dr. Kang Cheung van het RIKEN Hersen Onderzoeks Instituut, en is gebaseerd op functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI), een upgrade van de al lang bestaande en in ziekenhuizen toegepaste MRI-scans, waarmee het inwendige van het menselijke lichaam kan worden bekeken.

De nieuwe fMRI technologie richt zich op de bloedstromen in het enorme en complexe systeem van haarvaatjes in het menselijk brein, waaruit een verrassend grote hoeveelheid informatie te halen is. Actieve neuronen verbruiken een toenemende hoeveelheid zuurstof, en aangezien zuurstofrijk en zuurstofarm bloed verschillende magnetische kenmerken hebben, lichten de aktieve delen op een fMRI-computerscherm duidelijk op.

Een groep Japanse onderzoeksinstellingen zijn er nu in geslaagd om uit deze intra-intelligente herseninformatie beelden te halen, en deze als 10x10 grote zwart-witfoto's af te drukken. Dit zijn dus beelden die direkt uit het menselijk brein worden gehaald, en op een computerscherm te zien zijn. De onderzoekers geloven dat de fMRI-computer steeds complexere beelden zal kunnen lezen, en het slechts een kwestie van tijd is voordat ook menselijke emoties en ideeën te lezen en in beelden te vertalen zijn.
 
We hoeven nog niet bang te zijn dat een willekeurige overheidsinstelling of bedrijf straks precies te weten kan komen, wat er in onze gedachten leeft. De huidige fMRI technologie moet namelijk speciaal op iedere aparte persoon afgestemd worden. Ook moet deze persoon in een grote, met een bestaande MRI-'tunnel' te vergelijken machine plaats nemen. Maar pas op: als er één ding is waar de Japanners een kei in zijn, is het in het extreem verkleinen van geavanceerde technologie.

Originele bron:  Daily Galaxy  


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: