Zoeken
 


Dreigende hongersnood VS in 2009

Laatste wijziging: dinsdag 2 december 2008 om 23:00, 6036 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 2 december 2008

Het extreme weer van het afgelopen jaar heeft wereldwijd en ook in de VS een enorme aanslag gepleegd op de gewassen. Californië's landbouwgordel sterft door droogte, de graanreserves zijn uitgeput en de afgenomen bijenpopulatie zorgt eveneens voor een slechtere oogst. Ondanks de lage brandstofprijzen wordt verwacht dat de wereldwijde voedselprijzen in 2009 door schaarste zullen stijgen. Een hongersnood en de daarmee gepaard gaande voedselrellen, ook in de VS, is niet langer ondenkbaar.

Als er inderdaad voedselrellen in de VS zullen plaatsvinden -en die mogelijkheid wordt steeds waarschijnlijker- dan sluit het land zich aan bij een lange rij landen die al eerder dit jaar te maken kregen met grote sociale onrust door tekort aan voedsel: Zuid Afrika, Pakistan, Libanon, Kenia, Nicaragua, Mexico, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten, Italië, Rusland, Indonesië, Egypte, Haïti, Kameroen, Senegal, Ivoorkust, Mauritanië, Bolivia, Peru, Thailand, Somalië, Ethiopië, Burkina Faso, Oezbekistan, Jemen, India en de Filippijnen.

De Amerikaanse staat Iowa kreeg dit jaar voor de tweede keer in 10 jaar tijd te maken met de overstroming die volgens de statistieken 'eens in de 500 jaar' plaats vindt. De Amerikaanse boeren zijn allemaal verzekerd tegen gewassen- en oogstschade, maar veel boeren zijn nog altijd niet uitbetaald. Vermoed wordt dat diverse verzekeringsmaatschappijen door de kredietcrisis in moeilijkheden verkeren en mogelijk zullen omvallen. Hierdoor komen veel boeren in grote financiële problemen terecht.
 
Propaan en diesel worden in belangrijke landbouwstaten als Noord- en Zuid Dakota en Iowa steeds schaarser. Honderden benzinepompen zijn reeds gesloten omdat het transport van brandstof te duur is geworden. Boeren moeten soms twee uur rijden om aan diesel te komen. Dit kost hen zoveel dat bij velen van hen de financiële bodem bereikt is.
 
Door het zeer natte jaar is de korenoogst een stuk natter dan gebruikelijk. Om rotting te voorkomen moet de oogst altijd gedroogd worden. Vanwege de grotere vochtigheid is nu naar schatting 2x zoveel propaan nodig dan normaal om de oogst te drogen. In uitgestrekte gebieden blijken de boeren echter zonder of bijna zonder propaan te zitten. Grote delen van de korenoogst dreigen dan ook verloren te gaan.
 
Door de vochtigheid is koren pas veel later oogstrijp geworden. Nu dreigt echter de winter in te vallen. Boeren bidden op hun blote knieën dat de sneeuw nog een poosje zal uitblijven, anders verliezen ze 40% van hun oogstopbrengst dit jaar en nu al 20% op die van begin volgend jaar, als op het land soyabonen worden geplant. Dat komt omdat de niet-geoogste korenvelden de gevallen sneeuw langdurig vasthouden, en er in 2009 daarom later dan normaal soyabonen geplant kunnen worden.
 
Daarnaast dreigt er een wereldwijd tekort aan kunstmest, ook in de VS. Als de tarweoogst niet voldoende bemest wordt met ammonia, bevat de oogst veel te weinig proteïne en zal brood een stuk minder voedzaam zijn. In landen zoals Egypte zal dit in 2009 voor ongekende drama's gaan zorgen, want de helft van de bevolking is daar afhankelijk van gesubsidieerd brood.
 
Naast het weer speelt ook de financiële crisis een grote rol. De prijs voor ammonia is scherp gedaald, maar de leveranciers, die voor 75% afhankelijk zijn van het buitenland, zitten met grote voorraden ammonia die nog tegen de torenhoge prijzen van afgelopen zomer zijn ingekocht. De boeren hebben nauwelijks nog geld om voldoende in te kopen, en daarnaast dreigt er een tekort in de leveranties. Sommigen hebben het al over de 'moeder van alle kunstmesttekorten' die de VS in 2009 zal gaan treffen. Dit zal een verwoestende impact hebben op de oogsten en daarmee de voedselvoorziening volgend jaar.
 
Lokale banken hebben geen geld meer om aan de boeren uit te lenen. De boeren kunnen als gevolg hiervan geen brandstof en geen kunstmest meer kopen, ondanks het feit dat de prijzen hiervan zo gedaald zijn. Zonder leningen van de bank is het voor de Amerikaanse boeren eenvoudigweg onmogelijk om hun land te bezaaien en te bemesten. Een voedseldrama van ongekende proporties staat op de drempel. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de boeren die failliet dreigen te gaan omdat 's lands grootste ethanolproducent, Verasun, geen geld heeft om hun oogsten te betalen en eveneens op een bankroet afstevent.  
 
2009: Hongersnood in de VS? Het lijkt onvoorstelbaar, maar het is vrijwel niet meer te vermijden.
 
Xander

Bron: Standeyo.com  


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: