Zoeken
 


Duitsers willen naar de Maan

Laatste wijziging: zaterdag 6 juni 2009 om 16:06, 2961 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zaterdag 6 juni 2009

 

Duitse wetenschappers maken plannen om naar de Maan te gaan. Zij denken aan een robot die tegen 2018 op de Wachter van de Aarde zou moeten neerstrijken. Vanaf twee jaar daarna zouden "ruimtetrucks" geregelde landingen maken.

Peter Kyr van satellietbouwer EADS-Astrium in Bremen, zei dat volgende maand de studies beginnen voor de ontwikkeling van een lander. Het Duitse ruimtevaartbureau DLR staat in voor de kosten. Kyr zegt dat het de bedoeling is uit te vlooien welke technologie er nodig is voor een zachte landing, zonder tussenkomst van de vluchtleiding. De robot zou optische sensoren gebruiken om helemaal alleen de klus te klaren.

Het DLR verwacht tegen begin 2010 een rapport dat 1 miljoen dollar zal kosten.

DLR zal daarna een openbare aanbesteding uitschrijven voor een testlander die proeven zou uitvoeren op Aarde en die daarna door een helikopter op 1.500 meter hoogte zou worden gedropt.
EADS-Astrium bouwde in de vorm van de ATV, een onbemande Europese cargo voor het Internationaal Ruimtestation ISS, reeds een ruimtetruck. Belgische bedrijven hadden daarin een groot aandeel.

Als de test zouden lukken, zou de lander al tussen 2016 en 2018 naar de Maan. Kyr zei dat het project niet concurreert met andere Europese Maanprojecten maar een aanvulling is. (belga/jv)Bron: hln.be

Voeg toe aan: