Zoeken
 


Mysterieuze objecten achtervolgen ruimtetelescopen Herschel en Planck

Laatste wijziging: maandag 18 mei 2009 om 14:57, 3300 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 18 mei 2009

De op donderdag 14 mei jongstleden gelanceerde ruimtetelescopen Herschel en Planck worden achtervolgd door twee mysterieuze objecten waarvan men niet weet wat het zijn, zo blijkt waarnemingen die werden gedaan vanuit verschillende observatoria op het aardoppervlak. De twee vaartuigen zouden in gezelschap van de zogeheten Sylda 5-structuur, welke ervoor zorgde dat de telescopen tijdens de lancering op hun plaats bleven, en een rakettrap van de Ariane 5-raket die hen in de ruimte bracht op weg moeten zijn naar de baan van waaruit zij observaties zullen gaan doen, maar opnamen die gemaakt zijn vanuit verschillende landen laten zien dat er een zestal objecten van onze planeet af beweegt. Twee daarvan zijn ongeïdentificeerd en zouden niet met de observatoria mee moeten reizen. Het is vooralsnog een raadsel wat deze onbekende voorwerpen zijn. Lees verder voor meer informatie

Van de twee missies zijn de Nederlandse ogen vooral gericht op Herschel. Deze telescoop bevat drie instrumenten, waarvan één werd gebouwd onder leiding van het Nederlandse ruimteonderzoeksinstituut SRON: het Heterodyne Instrument for the Far Infrared (HIFI). De ruimtetelescoop Herschel is de grootste infrarood ruimtetelescoop tot op heden. Hij onderzoekt straling die nog nooit eerder is bekeken vanuit de ruimte. Daarom zijn de verwachtingen van de internationale astronomische gemeenschap hooggespannen. Diens ‘broertje’ Planck is de eerste Europese missie die onderzoek doet naar de oudste straling in het heelal. Deze straling ontstond zo’n 380.000 jaar na de oerknal en kan ons meer vertellen over de evolutie van het heelal. Behalve superscherpe waarnemingen van het jonge heelal, levert Planck ook informatie over de belangrijkste bestanddelen, zoals normale materie, donkere materie en donkere energie.

Op de onderstaande opname is het zestal te zien. De drie objecten onderin zouden Herschel, Planck en de Sylda 5-structuur moeten zijn, oftewel nummer één, twee en drie. Aan de bovenkant is de bovenste rakettrap, die de ESC-A wordt genoemd, zichtbaar. Het tweetal objecten met de nummers vijf en zes zijn ongeïdentificeerd en hun oorsprong is niet bekend. De foto bestaat uit een combinatie van negen verschillende beelden die afgelopen zaterdag in een uur tijd werden verzameld met behulp van één van de telescopen van de La Sagra Sky Survey in Spanje. Het doel van dit observatoria is het in kaart brengen van kometen en asteroïden die de aarde op een relatief kleine afstand passeren.

Klik hier voor een grotere versie van de afbeelding.

Bronnen: La Sagra Sky Survey, ESA, Astronieuws

pixelstats trackingpixel Meer informatie: 'Herschel Space Observatory and Planck, tracked by La Sagra Sky Survey, Spain' (Minor Planets)



Bron: astroversum

Voeg toe aan: