Zoeken
 


Banken hebben financiële crisis zelf en bewust uitgelokt

Laatste wijziging: donderdag 7 mei 2009 om 10:32, 2696 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 7 mei 2009

De Amerikaanse en Europese banken zijn niet de slachtoffers van de financiële crisis die in 2008 in de Verenigde staten uitbrak, maar hebben die zelf - bewust - uitgelokt. Tot die vaststelling komt woensdag het Center for Public Integrity, een Amerikaanse organisatie voor onderzoeksjournalistiek.

Het Center for Public Integrity schat het aantal financiële instellingen, waarvan de risicokredieten aan de oorsprong van de in 2007 uitgebroken crisis van de immobiliënmarkt staan, op 25. Het merendeel van die instellingen was in handen van Amerikaanse en Europese banken. "De megabanken die de industrie van de rommelkredieten hebben gefinancierd, waren niet het slachtoffer van de onverwachte instorting van de financiële sector", zei uitvoerend directeur Bill Buzenberg.

"Die banken hebben, op bewuste wijze, de financiering mogelijk gemaakt van leningen die nu het financiële systeem bedreigen".



Bron: hln

Voeg toe aan: