Zoeken
 


Zonne-uitbarstingen beïnvloeden satellietverkeer

Laatste wijziging: vrijdag 1 mei 2009 om 21:34, 2216 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 1 mei 2009


AMSTERDAM - Onderzoek naar de invloed van twee krachtige zonnevlammen op de magnetosfeer van de aarde heeft nieuwe gegevens opgeleverd over de manier waarop satellietverkeer ontregeld kan raken door activiteit op de zon.

 

 

 

 

 

De vier Europese Cluster-satellieten en de twee Chinees-Europese Double Star satellieten hebben metingen verricht aan de stroom van elektrisch geladen deeltjes van de zon (de zogeheten zonnewind) en aan de invloed ervan op de aardse magnetosfeer tijdens twee krachtige zonnevlammen, op 21 januari 2005 en op 13 december 2006. De resultaten zijn gepubliceerd in Advances in Space Research.

De magnetosfeer is het gebied rondom de aarde waarin het gedrag van elektrisch geladen deeltjes geregeerd wordt door het aardmagnetisch veld.

Voorkant

De 'voorkant' van de magnetosfeer (de kant die naar de zon gericht is) bevindt zich doorgaans op een afstand van ca. 60.000 kilometer, maar tijdens de zonnevlammen werd de magnetosfeer samengedrukt tot een afstand van niet meer dan 25.000 kilometer van de aarde.

Daarbij nam de deeltjesdichtheid in de magnetosfeer met een factor 5 toe. Tijdens de zonnevlam van 13 december 2006, die gepaard ging met een zogeheten coronale massa-ejectie, viel als gevolg hiervan de communicatie met de GPS-satellieten uit.

Orginele bron: Allesoversterrenkunde.nlBron: nu.nl

Voeg toe aan: