Zoeken
 


Protest tegen draadloze technologieën op iBrussels

Laatste wijziging: donderdag 30 april 2009 om 19:40, 2943 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 30 april 2009

 

Enkele actiegroepen tegen elektromagnetische straling hebben een protestactie aangekondigd in de marge van iBrussels, een conferentie over draadloze technologieën die donderdag plaatsvindt op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Volgens de wetenschappers zou dit protest voorbarig zijn. Dat meldde de VUB vandaag.

Er loopt een proefproject van de gewestelijke overheid met wifi op de VUB-campus, maar de bedoeling is om dit op termijn ook uit te breiden naar de rest van de stad.

Dat stuit echter op verzet van enkele actiegroepen die donderdagmiddag een protestactie hebben aangekondigd in de buurt van de VUB-campus.

Stralingsmonitor

Volgens de wetenschappers is dit protest nogal voorbarig, omdat de wetenschappelijke discussie over de effecten van elektromagnetische straling nog volop aan de gang is en de resultaten niet zo eenduidig zouden zijn zoals de actiegroepen beweren.

"Net omwille van die bezorgdheid bij een deel van de bevolking heeft het iBrussels-project een stralingsmonitor aangesteld, die tijdens het proefproject de straling zal meten en mogelijkheden tot vermindering zal aangeven", zo klinkt het.

Tot twintig keer minder straling

Volgens de VUB draait iBrussels om mobiele datadiensten, waarbij men geen gsm tegen het oor houdt. "Van straling vanuit een toestel kan dus in principe geen sprake zijn. En wat de straling vanuit het netwerk betreft, experimenteren de wetenschappers met nieuwe netwerktechnologieën die volgens studies tot twintig keer minder straling geven dan de klassieke gsm-netwerken, draadloze telefoons, babyfoons en zo meer", aldus nog het persbericht. (belga/mvdb)Bron: hln.be

Voeg toe aan: