Zoeken
 


'Blob' gevonden in de ruimte

Laatste wijziging: donderdag 23 april 2009 om 19:02, 3118 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
donderdag 23 april 2009
 

Hoe verder we in de ruimte kijken, hoe ouder de objecten zijn die we zien. Licht doet er vanaf de rand van de ons bekende ruimte miljarden jaren over om ons te bereiken. Tegen de tijd dat we hier iets zien, komt dat dus uit een ver verleden.

De Japanse onderzoeker Masami Ouchi heeft zijn telescoop gericht op een deel van de ruimte dat bijna 13 miljard jaar oud is en heeft iets bijzonders ontdekt. Het is een enorm 'iets'. De foto's die Ouchi heeft gemaakt tonen een object dat 55.000 lichtjaren breed is en minstens zo hoog. Het is rond, gasvormig, stoot straling uit en het lijkt te bewegen.

Omdat Ouchi en zijn medewerkers niet precies weten wát het is, hebben ze het object maar 'blob' gedoopt. De term komt 34 keer voor in het artikel dat de Japanner er over heeft geschreven over het onderzoek voor het Astrophysical Journal van volgende maand.

Door de leeftijd van de blob weet Ouchi dat het (hij? zij?) relatief snel na de oerknal is ontstaan. Maar theoretisch kan dat niet. Hoe verder objecten in de ruimte van ons afstaan, hoe kleiner ze over het algemeen zijn. De Japanse astronoom hoop dat collega's suggesties hebben.

 

Het is groot, het is oud, het is... Ja, wat is het eigenlijk, dat object astronomen recentelijk in de ruimte hebben gevonden. Een 'blob'?Bron: faqt

Voeg toe aan: