Zoeken
 


Eerste Kamer stelt beslissing over 'slimme meter' weer uit

Laatste wijziging: woensdag 1 april 2009 om 16:34, 4264 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 1 april 2009

De Eerste Kamer is nog niet akkoord gegaan met de invoering van de zogenoemde 'slimme' energiemeter. Er zijn veel bezwaren tegen de nieuwe digitale meter die voor iedereen verplicht zou worden. Weigeraars van de ‘slimme’ energiemeters plegen een economisch delict waar maximaal een half jaar gevangenisstraf op staat.

Het kabinet wil dat iedereen binnen afzienbare tijd een digitale gas- en elektriciteitsmeter in zijn huis heeft die het energieverbruik van een huishouden veel nauwkeuriger bijhoudt dan nu gebeurt. De nieuwe meters hoeven niet meer door controleurs te worden afgelezen, maar sturen zelf om de haverklap gegevens door.

Het doel van de meters is energiebesparing. Als consumenten beter weten hoeveel energie ze verbruiken, kunnen ze namelijk ook makkelijker energie besparen.

Privacy
De Consumentenbond heeft echter grote bezwaren tegen de nieuwe digitale meters. Uit onderzoek dat de Consumentenbond heeft laten uitvoeren door De Universiteit van Tilburg blijkt dat de energiemeters een te grote inbreuk maken op de privacy van consumenten.

Omdat de slimme meter gegevens over het elektriciteitsverbruik ieder kwartier en die over gasverbruik ieder uur doorstuurt, weet het energiebedrijf straks namelijk precies wanneer iemand thuis is en wanneer hij op vakantie is, ook weet het energiebedrijf straks wat voor type apparaten iemand in huis heeft en of die aan het begin of aan het eind van hun levenscyclus zijn.

Kortere levensduur
SP-senator Geert Reuten riep zijn mede Eerste Kamer-leden dinsdag daarom in een ingezonden stuk in het Financieele Dagblad op om tegen de invoering van de slimme energiemeters te stemmen. Behalve op het privacyprobleem wees Reuten er in dit stuk op dat het zonde is de huidige meters, die ruim 30 jaar meegaan, te vervangen door meters die maar 10 tot 15 jaar meegaan. Volgens Reuten verbruiken de slimme meters bovendien zelf ook stroom.

Wie dan maar liever geen slimme meter in zijn huis hangt, komt volgens Reuten echter bedrogen uit. Weigeraars hangt namelijk een gevangenisstraf van maximaal een half jaar boven het hoofd.

De Tweede Kamer stemde al in juli vorig jaar in met de invoering van de slimme meters. De Eerste Kamer praat volgende week dinsdag verder over de meters. Ter voorbereiding op dat debat heeft de Eerste Kamer minister Van der Hoeven gevraagd om een brief waarin zij op alle bezwaren van de Consumentenbond ingaat. Barbara Nieuwenhuijsen

In de VS willen ze ook slimme energiemeters invoeren

De wetsvoorstellen voor het invoeren van 'slimme' meters voor energieverbruik druisen in tegen mijn fundamentele burgerrechten op vrijheid, en een ongestoord gezinsleven en introduceren een totaal onnodig risico voor mijn veiligheid. Derhalve ben ik van mening dat de overheid mij nimmer zou mogen verplichten tot het accepteren van registratie van mijn energiegebruik door 'slimme' energiemeters.

Teken de online petitie!

Bron: Wij vertrouwen slimme meters niet
Bron: Z24



Bron: weeswaakzaam

Voeg toe aan: