Zoeken
 


Intervieuw met Vladimir Megre- schrijver van de Anastasia reeks

Laatste wijziging: dinsdag 31 maart 2009 om 17:07, 4561 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 31 maart 2009

 

De auteur van de reeks bestsellers over Anastasia, de teruggetrokken levende vrouw uit de taiga, werd [in 2004] geïnterviewd door een correspondent van Vecherki.

Dit artkel is afkomstig van het webtijdschrift The Earth van maart 2008

 

Nee, hij is geen schrijver, noch publicist, noch journalist. Zijn taal wordt "ouderwets" genoemd. Vladimir Megre brengt zijn boeken geleidelijk uit, en vermijdt uitgevers. Ze verkopen snel. De boeken zijn in geheel Rusland en in veel westerse landen te lezen. De ideeën van de auteur over mensen die terugkeren naar hun wortels, over het bouwen van hun eigen 'Ruimte van Liefde' - een familiedomein op een stuk land van één hectare - hebben een dermate sterk accoord in de zielen van de mensen aangeslagen dat zij zijn begonnen zich te verenigen in een ecologische beweging. In Ufa alleen al hebben ca. 300 personen zich verenigd rond de "Zoemende ceders van Rusland" - boekenserie.

 

"Ik ben nooit eerder in jullie stad geweest, maar heb gehoord dat de bewoners van Ufa actief betrokken zijn bij de opbouw van familielandgoederen", begon Vladimir Nikolajevitsj het gesprek. "De mensen maakten grote indruk op me. En het maakte me oprecht blij toen, tijdens de conferentie, een jonge man naar het podium kwam en uitdrukkelijk verklaarde: "Ik zal mijn eigen huis hebben, mijn domein, en ik zal veel kinderen hebben". Mensen dromen, zij maken plannen, en dat moet lukken. Ik ben de Allerhoogste Mufti Talgat Tad-Zhunni dankbaar voor de uitnodiging naar de conferentie. Ik had de mogelijkheid om één op één gesprekken te voeren met politici en leiders van godsdiensten. En het was de eerste keer dat ik met een spiritueel leider van een dergelijke hoge rang als de Allerhoogste Mufti in het openbaar, in het bijzijn van anderen, open kon communiceren. De Mufti heeft iets geweldigs gedaan, hij heeft mensen van verschillende religies weten te verenigen op een conferentie, gewijd aan ecologie en spiritualiteit. En dat gebeurde op de één of andere manier op een natuurlijke wijze en schijnbaar onopgemerkt. "

Een vraag die u, daar ben ik zeker van, op elke vergadering gesteld wordt: bestaat Anastasia werkelijk, of is ze slechts een artistieke verbeelding die u gebruikt in een poging om de kern van uw ideeën aan uw lezers over te brengen?

"Het beeld bestaat, maar de echte vrouw bestaat ook. Maar de vraag houdt ook iets anders in: in hoeverre komt dit beeld overeen met het prototype? Het spreekt vanzelf dat de echte Anastasia beter is, en interessanter dan die in het boek. En in het algemeen denk ik dat het tijd wordt een einde te maken aan de discussies over dit onderwerp, ongeacht of zij bestaat of niet. Ik heb al zeven boeken gepubliceerd. In één jaar tijd heb ik (alleen al via e-mail) ongeveer 15 duizend brieven ontvangen. Neem eens een kijkje op de Anastasia.ru site: honderden mensen wijden gedichten en liederen aan mijn heldin - ze zouden nu als een aparte verzameling kunnen worden gepubliceerd. Herinnert u zich één persoon of afbeelding die in een korte periode zo'n krachtige poëtische commotie teweeg bracht? En weet u waar die gedichten over gaan? Over geloof, over liefde voor Rusland.

Denkt u soms dat ik zelf Anastasia's geïnspireerde mysterieuze monologen schreef, die inmiddels door wetenschappers serieus worden genomen? Kan ik stoppen met schrijven over Anastasia? Ik weet het niet ... Dit zou betekenen te moeten stoppen met het spreken over de problemen rond een gezonde manier van leven. De moderne manier van leven, overigens niet alleen in Rusland, is een doodlopende. Anastasia biedt ons een uitweg om deze impasse te doorbreken. Hoe zou ik moeten ophouden met schrijven?"

De "Zoemende ceders van Rusland"-beweging en de mensen die ecodorpen creëren, ontwikkelen zich onafhankelijk van jou, ook al is de vraag naar Megre groter dan ooit tevoren. Mensen dromen ervan om hem ontmoeten, met hem te spreken, en zijn advies te krijgen. Voelt u zich niet bezwaard door de last van de verantwoordelijkheid voor alles wat er gaande is?

"Ik probeer alles van de buitenkant te bekijken en te begrijpen. Ik realiseer me dat ik een bepaald deel van de verantwoordelijkheid draag. Soms lijkt het erop dat ik het helemaal niet verdien."

Ik denk dat de golf van populariteit van uw boeken ook, met succes, gezorgd heeft voor een golf van valse Anastasia's.

"Ze verschijnen van tijd tot tijd. In de Altai schreef een vrouw een boek met als titel 'I Am Anastasia'. Nog een bedrieger kwam op een van de conferenties - qua uiterlijk leek ze echt op het portret van Anastasia, dat de omslag van het boek siert. Overigens zou het je moeten opvallen dat mijn boeken door een speciaal merk zijn beschermd: de omslag draagt het in bladgoud gestempelde logo van de "Zoemende ceders van Rusland"-serie.

Ik heb gehoord dat er telkens weer expedities uitgerust worden naar de Siberische taiga - zijn ze op zoek naar Anastasia?

"En de bedoelingen van deze mensen zijn niet altijd goed. Anastasia leert ons hoe wij onszelf met planten kunnen genezen, en de farmaceutische bedrijven, bijvoorbeeld, houden daar niet van. En een goede boer uit Duitsland is erin geslaagd haar te vinden. Helaas waren er pogingen om haar te ontvoeren, en haar te fotograferen. Ik heb altijd een beroep gedaan op mijn lezers om haar niet aan te raken, haar niet te verstoren."

In de verre Siberische taiga voedt deze teruggetrokken vrouw uw zoon op. Vandaag de dag [2004] is de jongen acht jaar oud. Is er in dit sprookje een 'happy ending" mogelijk?

Iedereen zou zijn of haar ruimte van de liefde moeten hebben. Veel mensen zijn verbaasd over de vrede en harmonie waarin Anastasia met wilde dieren samenleeft. Maar wat is daar nu zo vreemd aan? Ze heeft hen tam gemaakt, net zoals iemand katten, honden en paarden tam kan maken. Ze leven op hetzelfde grondgebied, Anastasia is een integraal onderdeel van de natuur. Men heeft mij vaak gevraagd: "Zouden Anastasia en haar zoon zich ooit naar Megre's familiedomein willen verplaatsen?" Ik heb nog niet de juiste plek gevonden waar ik haar kan uitnodigen .... Het spreekt voor zich dat een man iets voor een vrouw moet doen om te zorgen dat zij uit haarzelf naar hem toe wil gaan."

 

Interview door Tatiana BarabashBron: anastasiadorp.nl

Voeg toe aan: