Zoeken
 


Antikanker voordelen van groenten en fruit worden onderstreept

Laatste wijziging: zondag 29 maart 2009 om 19:24, 5312 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 29 maart 2009

Een dieet hoog aan fruit en groenten, speciaal biologisch geteeld, kan beschermen tegen kanker en hart en vaatziekten en kan gelijkwaardig gesteld worden, in dit verband, met het elke dag nemen van een lage dosis aspirine, zeggen wetenschappers.

Van fruit en groente is bekend dat zij hoge niveaus aan salicylaten bevatten dat ook de actieve antiontsteking ingrediënt van aspirine is.

Van vegetariërs is inmiddels bekend dat zij een lage graad aan kanker hebben, als ook hogere niveaus van salicylaten in hun lichaam hebben. Het conventioneel geteelde groenten en fruit dat behandeld wordt met bestrijdingsmiddelen en dat wordt aangetroffen op veel supermarktenschappen heeft een lager niveau aan salicylaten dan organisch geteeld.

Een evaluatie van het mogelijke verband tussen kankerbescherming en deze in aspirine gevonden stof, gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet, zegt dat een groot aantal kruiden en specerijen ook bijzonder rijk aan salicylaten zijn. Dit zou een verklaring kunnen zijn in internationale verschillen van kanker rangen, aldus de studie.

De salicylaten in fruit en groenten kunnen mogelijk in feite een grotere rol spelen in het beschermen tegen kanker dan de antioxidanten waar onderzoek zich tot nu toe op heeft gericht, zeggen de onderzoekers. Professor Peter Elwood, van de Universiteit van Cardiff’s medische faculteit, die het onderzoek leidde, zei: “Ik denk dat dit een zeer spannend gebied is dat onderzocht moet worden met considerabele diepgang.

“De meeste medische autoriteiten hebben gedurende 20 jaar gezegd dat de antioxidanten in fruit en groenten verantwoordelijk zijn voor de beschermende effecten. Het brengt ons ertoe ons af te vragen of de gunstige effecten van fruit en groenten zijn vanwege de salicylaten die zij bevatten”, zei hij.

Van salicylaten, als eerste geïdentificeerd in aardbeien aan het begin van de 20e eeuw, is vastgesteld dat ze van nature in een breed scala van planten voorkomen.

Hun rol in het verminderen van de kans op darmkanker is eerder bestudeerd, hoewel de opname door het menselijk lichaam uit verschillende bronnen, en de te verwachten dosis nodig om het effect op de gezondheid te hebben, moeilijk te meten is.Bron: ditkannietwaarzijn

Voeg toe aan: