Zoeken
 


'1-aprilvirus' dramatisch voor miljoenen computers

Laatste wijziging: dinsdag 24 maart 2009 om 20:57, 2603 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 24 maart 2009

Er sluipt al een half jaar een ongekend kwaadaardig computervirus door het internet: Conficker . Op 1 april zal dit virus wereldwijd tot ontploffing komen. Wordt het een aprilgrap of een -drama?

Conficker werd voor het eerst eind oktober van vorig jaar opgemerkt. Het gaat om een worm , een variant van een virus : een worm kruipt binnen in een minuscule vorm, hecht zich aan een programma, ontvouwt zich telkens als dat programma wordt gebruikt, en roept dan via internet bijkomende instructies op, om uit te groeien tot een grotere worm die anti-virusprogramma's ontwijkt en uitschakelt. De gebruiker merkt enkel dat zijn pc in stappen vertraagt. Omdat zijn pc verandert in een zombie , in dienst van elders.

De auteur(s) van Conficker is/zijn supergesofisticeerd. Telkens Microsoft of beveiligingsfirma's verweer-updates verdelen, herschrijft het virus zichzelf binnen de kortste keren, op bevel van buitenaf. Versie C, de nieuwste, laat de worm toe vanop een besmette computer contact te onderhouden met 50.000 websites. De vorige versie had contact met 250 sites. Elke site kan instructies sturen naar de worm. 'Deze spectaculaire vermenigvuldiging maakt het onmogelijk om na te gaan wie de worm controleert', zeggen deskundigen aan de New York Times . Ze vermoeden dat het brein achter Conficker in Kiev zit, de hoofdstad van Oekraïne.

Diezelfde experts zeggen dat ze aanwijzingen hebben dat Conficker voorgeprogrammeerd is om op 1 april te ontploffen. Géén aprilgrap, waarschuwt de NY Times, maar wel een wereldwijde bedreiging. Op die datum nemen alle besmette computers, minstens negen miljoen stuks maar misschien wel twintig miljoen, contact op met de auteur(s). Dan worden alle zombies verenigd in een botnet : een wereldwijd netwerk van zombies, onder de controle van de auteur(s). Om wat te doen? Volgens de experts van de NY Times om het internet volledig te controleren, en daarmee ook het (internationaal) betalingsverkeer af te leiden: dat zou géén grap zijn.  (FDS- Het Nieuwsblad)Bron: metropoly.nl

Voeg toe aan: