Zoeken
 


VN-commissie gaat deze week nieuwe wereld-reservemunteenheid adviseren

Laatste wijziging: zondag 22 maart 2009 om 19:28, 3030 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 22 maart 2009

Een panel financiële experts van de VN zal volgende week het advies uitbrengen om een nieuwe, algemene reservemunteenheid voor de hele wereld te creëren, en de Amerikaanse dollar deze functie definitief af te nemen. De implicaties van dit advies kunnen enorm zijn; niet alleen zal de dollar mogelijk nog veel verder wegzakken, maar ook komt de zo lang verwachte één-wereld munteenheid op deze manier een forse stap dichterbij.

De nieuwe wereld-reservemunteenheid moet volgens één van de experts, de valutaspecialst Avinash Persaud, gemodelleerd worden naar het voorbeeld van de oude ECU, de European Currency Unit, de voorloper van de euro. Persaud, voorzitter van Intelligence Capital consultants en een voormalige topman bij JPMorgan, zei dat het advies één van de vele zou zijn, die op 25 maart door de VN-Commissie van Experts voor Internationale Financiële Hervorming aan de VN zal worden gegeven.

'Dit is een goed moment om een gemeenschappelijke reserve-valuta in te voeren,' aldus Persaud. De Amerikaanse dollar is decennialang beschouwd als een veilige haven, maar komt steeds verder onder druk te staan door de gigantisch snel oplopende Amerikaanse staatsschuld en begrotingstekorten.
 
Rusland heeft reeds eerder aangekondigd om tijdens de G-20 topconferentie in april met een voorstel te komen om een nieuwe reserve-munteenheid te creëren. De Russen hebben de afgelopen jaren het aandeel van de dollar in hun buitenlandse valutareserves al fors verminderd.

De nieuwe reservemunt zal in eerste instantie bestaan uit een mix van diverse belangrijke wereldvaluta, net zoals de ECU bestond uit de belangrijkste Europese munten.

Recordval Dollar-index
De dollar-index, die de prestatie van de munt tegenover andere belangrijke munten (euro, yen, pound, zw.franc, can.dollar) weergeeft, zakte gisteren, na de aankondiging dat de FED begint met het opkopen van Amerikaanse staatsobligaties, met 2,7%, de grootste daling op één dag sinds 1971. De daling tegenover de euro is op één enkele dag nog nooit zó sterk geweest.
 
De verwachting van sommige analisten dat het overspoelen van de markt met biljoenen dollars die uit het niets zijn gecreërd, uiteindelijk zal leiden tot hyperinflatie, wordt hierdoor steeds waarschijnlijker. China, de grootste financier van de Amerikaanse staatsschuld, koopt steeds minder Amerikaanse staatsobligaties op. Een teken aan de wand, aangezien de VS juist steeds meer geld nodig heeft om de peperdure bailouts, stimulanspaketten en verdere plannen van president Obama te kunnen financieren.

Eén wereldmunt
Ook de recente beslissing van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) om de komende maanden voor een waarde van honderden miljarden dollars zogenaamde 'special drawing rights' uit te geven -bedoeld om te voorkomen dat de wereldwijde diepe recessie een echte depressie wordt- is een duidelijk signaal dat er grote veranderingen in het wereldwijde financiële systeem op komst zijn. Deze 'special drawing rights' worden namelijk ook wel een 'wereld super-valuta' genoemd, en brengen volgens sommige analisten hetzelfde grote gevaar met zich mee: hyperinflatie, maar dan over de hele wereld.
 
Het is niet onwaarschijnlijk dat op de G-20 top wordt besloten om inderdaad een nieuwe één-wereld reservemunteenheid te creëren, mogelijk onder auspiciën van het IMF. Met de creatie van deze gezamelijke reservemunteenheid komt de stap om deze vervolgens om te zetten in een 'echte munt', zoals de Euro voortvloeide uit de ECU, steeds dichterbij.


Bron: xandernieuws

Voeg toe aan: