Zoeken
 


Wereld verduistert langzaam door vervuiling

Laatste wijziging: dinsdag 17 maart 2009 om 17:06, 2922 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 17 maart 2009

 

BRUSSEL, 17 maart 2009 (IPS) - Door de toenemende vervuiling is de zichtbaarheid op heldere dagen wereldwijd verminderd sinds de jaren zeventig. De auteurs van de studie in het wetenschappelijke tijdschrift Science spreken over 'global dimming'.

Wetenschappers van de Universiteit van Maryland combineerden de gegevens over de zichtbaarheid die verzameld waren door 3.250 meteorologische stations over de hele wereld tussen 1973 en 2007. Daaruit bleek dat die zichtbaarheid verminderd is. Door de tendensen te combineren met satellietbeelden die vervuiling registreren, konden ze het verband blootleggen.

Het fenomeen is vooral duidelijk boven Zuidoost-Azië, Zuid-Amerika, Australië en Afrika. In Noord-Amerika bleef de situatie stabiel en in Europa ging ze er licht op vooruit. De wetenschappers wijten de tendens aan de groei van de industriële activiteit in China en India, terwijl strengere uitstootregels in Europa voor de verbetering zorgden sinds de jaren tachtig.

Grote schuldigen voor de verminderde zichtbaarheid zijn aërosols, minuscule partikels die onder meer bij de verbranding van fossiele brandstoffen, industriële processen en het platbanden van de regenwouden in de atmosfeer terechtkomen.



Bron: mo.be

Voeg toe aan: