Zoeken
 


NASA zoekt planeten als de aarde

Laatste wijziging: zondag 8 maart 2009 om 20:11, 2289 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 8 maart 2009

Op zoek naar planeten als de aarde zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn sterkste wapen tot nu toe in: de ruimtetelescoop Kepler. Vrijdagavond rond elf uur (plaatselijke tijd) wordt die gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.

De Kepler is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630). Hij zoekt naar aardeachtige planeten, omdat wetenschappers ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is. Daarvoor moet de planeet niet te heet en niet te koud zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten. Dat betekent dat de planeet ongeveer net zo ver van zijn ster moet staan als de aarde van de zon, ongeveer 150 miljoen kilometer. Bovendien moeten de ster en de planeet ongeveer even groot zijn als de zon en de aarde.

Om die planeten te vinden zal de satelliet ruim drie jaar lang ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier in kaart brengen. Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt.

Om duidelijk te maken hoe speciaal de Kepler is, put de NASA zich uit in vergelijkingen. „Als de Kepler 's nachts naar een dorp op aarde zou kijken, zou het kunnen zien dat de straatverlichting iets dimt als iemand langsloopt”, aldus projectleider James Fanson. „Planeten zo groot als de aarde vinden is als het opsporen van een heel kleine vlo in de koplamp van een auto.”Bron: telegraaf

Voeg toe aan: