Zoeken
 


Geheim dossier Denemarken: waarom steeds meer Denen de steden ontvluchten

Laatste wijziging: zondag 22 februari 2009 om 21:33, 3005 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
zondag 22 februari 2009

 

onlustendenemarken
Grote Deense kranten hebben de afgelopen weken over steeds nieuwe burgeroorlogachtige toestanden, vooral in Kopenhagen en de op één na grootste stad van het land Århus, bericht. Jonge immigranten tiranniseren de inwoners en leveren slag met de politie. De prijzen voor onroerende goederen dalen – en de immigranten marcheren in de straten, schelden politieagenten uit en maken aanspraak op hele stadsdelen alleen voor zichzelf. Nederlandse media verzwijgen dat allemaal liever en kijken de andere kant uit.

Enkele dagen geleden berichtte de Neue Zürcher Zeitung over de nauwelijks te geloven daling van de prijzen voor onroerende goederen in grotere Deense steden zoals Kopenhagen of Århus. Dit jaar zullen de prijzen voor onroerende goederen daar ongeveer tot 10% dalen. De waarde van onroerende goederen op het rustige platteland echter zullen stijgen, volgens de NZZ. DE krant Copenhagen Post noemde de Deense hoofdstad kortgeleden de eerste ”war zone” (”oorlogsgebied”). Dagelijkse overvallen op etnische Denen en schotenwisselingen tussen de leden van jeugdbendes, die gerekruteerd worden uit migrantenfamilies, laten bij de Denen diepe indruk achter; wie kan vertrekt naar het platteland, omdat de toestanden steeds erger worden. In de op één na grootste Deense stad, Århus, trokken vorig weekend opnieuw jonge medeburgers uit de islamitische cultuurkring door de straten en scholden politieagenten uit. Ze verklaarden heel openlijk dat Århus nu ”hun stad” zou zijn.

Op zondag vierden de jonge immigranten uit de islamitische cultuurkring daarna na zonsondergang de vastenmaand Ramadan – ze verzamelden in het Kopenhagense immigrantenwijk Nørrebro en trokken daarna luidruchtig en plunderend door de stad. Ze gooiden de ruiten van winkels en auto’s in en vernielden de straatlantaarns.

Zulke gebeurtenissen gebeuren iedere week in Denemarken. Hoe reageert men hier echter op? In het multiculturele Århus betaalt de kerk sinds de zomer van 2008 beschermingsgeld aan moslims, men heeft ”bodyguards” in dienst. Met 300.000 inwoners is Århus de op één na grootste stad van Denemarken. In Gellerup, een voorstad van Århus, zijn de multiculturele problemen heel duidelijk zichtbaar. Daar wonen veel moslims. De islamitische medeburgers van Gellerup tiranniseren daar ook steeds vaker christenen. Lange tijd wist de kerk niet wat hij moest doen. Sinds de zomer van 2008 heeft men twee islamitische medeburgers als ”bodyguards” ingezet, die de kerk tegen vandalisme en de kerkgangers op weg naar de kerk moeten beschermen. En men is blij: sinds men de moslims voor de bescherming betaalt, werden er geen voertuigen van kerkgangers beschadigd en waren er ook geen vandalisme in de kerk of overvallers op christenen in de omgeving van de kerk. Dat is uit het oogpunt van de kerk een multicultureel integratiesucces.

En hoe reageert de politie? Nadat er in januari 2008 in de vooral door moslims bewoonde voorsteden van Deense steden zware onlusten waren geweest, in het stadsdeel Nørrebro van Kopenhagen jonge moslims woonhuizen, voertuigen en vuilcontainers aangestoken evenals politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel aangevallen hadden, zochten de verantwoordelijke veiligheidsinstanties naar de oorzaken. De jongeren hadden geen reden voor de ongeregeldheden. Toen de jongeren door de media werd gevraagd wat ze dan zouden willen om te stoppen met hun gewelddadigheden, riepen ze de politie op immigranten niet meer te controleren op drugshandel of het illegaal dragen van wapens. Er zouden geen verdenkingcontroles meer in ”hun” wijken mogen plaatsvinden. Daarop reageerde de Deense politie nog in januari 2008 en stopte met de verdenkingcontroles in de immigrantenwijken van Kopenhagen, zoals Blågårds Plads en Folkets Park, die een centrum van oriëntaalse drugshandelaren zijn. De schriftelijke aanwijzing van de politieleiding werd echter ook doorgespeeld naar de televisiezender TV-2 News, die met de slagzin ”Politie verandert tactiek” over de terugtrekking van de politie uit de immigrantenwijken berichtte. Bovendien mogen er ook geen politiebusjes meer de wijken binnenrijden, want de aanblik van de veiligheidskrachten zou de geïmmigreerde medeburgers tot nieuwe gewelddadigheden kunnen provoceren. Voor de veiligheid in de immigrantenwijken zullen in de toekomst alleen nog de plaatselijke politiebureaus verantwoordelijk zijn.

Sinds Deense kranten zelf het ooit zo rustige Kopenhagen nu tot een dreigend ”oorlogsgebied” hebben verklaard en in de op één na grootste stad Århus de tewerkstelling van islamitische bodyguards door de kerken net of het heel gewoon is als ”integratiesucces” wordt gezien, trekken tot verbazing van buitenlandse journalisten de inwoners uit deze steden weg. En de prijs van het onroerend goed stijgt intussen op het platteland. Deze ontwikkeling zal binnen afzienbare tijd waarschijnlijk ook in andere Europese landen ontstaan die eenzelfde soort gebeurtenissen laten zien. De burgers die uit zulke steden wegtrekken, hebben subjectief het gevoel dat ze daar binnen afzienbare tijd een burgeroorlog zouden kunnen beleven of beschouwen de situatie als ondraaglijk. Ook de Nederlandse politie kent deze in de bevolking van Nederlandse steden wijd verspreide angst; erger nog; ook Nederlandse politieagenten staan steeds vaker tegenover criminele immigrantengroepen die hen zonder waarschuwing aanvallen. Men hoeft geen profeet te zijn om te weten hoe de prijzen van onroerend goed zich in die steden zullen ontwikkelen…Bron: weeswaakzaam

Voeg toe aan: