Zoeken
 


Meer melk? Geef je koe een naam

Laatste wijziging: dinsdag 10 februari 2009 om 20:46, 29779 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 februari 2009

Koeien zijn niet stom. Ze voelen aan of mensen aardig voor ze zijn en reageren daar op door meer melk te produceren. Bij koeien die van hun eigenaren een naam krijgen, spuit de melk helemaal uit de uiers. Goed gedaan, Klara 351.

Koeien lijken misschien onverschillige herkauwers, ze zijn toch behoorlijk gevoelig, zo blijkt uit Brits onderzoek. Een aaitje hier, of een schouderklopje daar maakt ze gelukkig. Een personal touch, noemen onderzoekers van de Universiteit Newcastle dat.

Dat komt omdat koeien intelligenter zijn dan de meeste zuivelboeren vermoeden. Ze hebben persoonlijkheden en goede en slechte buien, net als wij. Koeien kunnen mensen zelfs een beetje verstaan. Koeien met een naam blijken veel gelukkiger dan naamloze exemplaren. Vooral als ze vaak als individuen worden aangesproken.

Waarom is dat belangrijk? Volgens de onderzoekers geven gelukkige koeien bijna 300 liter meer melk per jaar. Dat levert keiharde euro’s op voor de boer. Alleen moet de melkveehouder niet té gehecht raken aan zijn koeien. Meestal wordt een melkkoe na 4 tot 5 jaar geslacht en vervangen door een jonger exemplaar. Zo is de verhouding tussen mens en dier ook wel weer.Bron: faqt.nl

Voeg toe aan: