Zoeken
 


Is baarmoederhalskanker vaccinatie wel of niet oke (+video)

Laatste wijziging: woensdag 11 februari 2009 om 01:13, 3931 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
woensdag 11 februari 2009

DEN HAAG -  Ruim 380.000 meisjes tussen de dertien en zestien jaar krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging om zich te laten inenten tegen baarmoederhalskanker. In een half jaar kunnen ze bij de GGD de drie prikken halen die nodig zijn om zich tegen de ziekte te beschermen.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid dinsdag laten weten. Vanaf september krijgen alle meisjes vanaf twaalf jaar prikken tegen baarmoederhalskanker. Jaarlijks lopen zeshonderd vrouwen deze ziekte op. Ongeveer tweehonderd tot 250 patiënten overlijden.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) besloot vorig jaar om inenting tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dat betekent dat het vaccin gratis wordt aangeboden.

Het gebruikte vaccin beschermt tegen twee typen van het virus, die samen verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de ziektegevallen. Omdat dit geen volledige zekerheid biedt, wordt benadrukt dat vrouwen ook moeten blijven meedoen aan het bevolkingsonderzoek, het zogeheten uitstrijkje.

Kritische artsen stelden vorig jaar dat de vaccinatie van twaalfjarigen niet zinvol is. Het vaccin zou nooit zijn getest bij deze leeftijdsgroep. Ook is volgens de critici nog niet duidelijk hoe effectief het vaccin is, hoe lang het werkt en wat de bijwerkingen zijn.

Voor meer info over z'n verslag zie: naturalnews.comBron: telegraaf

Voeg toe aan: