Zoeken
 


Controle tussen je oren

Laatste wijziging: dinsdag 10 februari 2009 om 12:19, 2616 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
dinsdag 10 februari 2009

Je ziet het wel eens in spannende films. Een spion plakt een vingerafdruk van een ander op zijn eigen vinger en houdt die op een scanner. Een zwaar beveiligde deur zwaait open.
Kan dat zo maar? Ja, dat kan zo maar. Vingerafdrukcontroles en irisscans zijn met de juiste apparatuur te misleiden. Daarom ontwikkelen Europese wetenschappers nu een nieuwe identiteitscan: je hersengolven.

Je hebt domme mensen, gemiddelde denkers en slimmeriken. Maar nog belangrijker, iedereen heeft andere hersengolven. Net zoals vingerafdrukken uniek zijn, is de kans dat een ander met jouw breinactiviteit rondloopt miniem klein.

Met dat gegeven is het Humabio project – een samenwerkingsverband van universiteiten, bedrijven en de Europese Unie – bezig een scan te ontwikkelen om toegangscontroles voor bijvoorbeeld legerbases te verbeteren.

Er is een prototype gemaakt dat nog het meeste op een koptelefoon lijkt. Zet hem op en de sensoren in het apparaat maken een elektrocardiogram (ECG) en elektro-encefalogram (EEG). Daarmee worden respectievelijk je hartritme en je hersengolven gemeten.

Een computer vergelijkt de gemeten hersengolven met een database van bevoegde personen. Binnen seconden gaat de beveiligde deur open of gaan de alarmbellen rinkelen. Hersengolven namaken, zoals bij vingerafdrukken, is volgens de onderzoekers onmogelijk.

Humabio ontwikkelt nog meer innovatieve toegangsscans. Zo wordt in samenwerking met Volvo een systeem getest dat checkt of de juiste chauffeur wel achter het stuur van een vrachtwagen zit. Een scanner vergelijkt het gezicht en de stem van de chauffeur met een opgeslagen profiel. Sensoren in de stoel gaan na of degene die achter het stuur plaatsneemt, wel dezelfde ‘zit’ heeft als de vaste bestuurder. Een ander prototype kijkt naar de houding en het loopje van een persoon die op een deur af komt. Deze scan, samen met gezichts- en stemherkenning is als pilotproject op de luchthaven van Basel gebruikt. Grote vraag is natuurlijk wat er gaat gebeuren met deze technologie. Humabio maakt het mogelijk om mensen op ieder willekeurig moment te identificeren, een scenario dat akelig veel lijkt op Big Brother is Watching You.Bron: faqt.nl

Voeg toe aan: