Zoeken
 


Ingenieur: We leven mogelijk in de Matrix

Laatste wijziging: vrijdag 7 november 2014 om 09:28, 2488 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 7 november 2014

Onze wereld is niet noodzakelijkerwijs ontworpen door parasitaire robots zoals in de film The Matrix, maar doet wel sterk denken aan een digitale simulatie of computerprogramma. Dat stelt de Amerikaanse ingenieur Jim Elvidge.

Elvidge werkt al decennialang met digitale technologie. Hij heeft diverse papers geschreven over remote sensing die zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften en heeft ook een aantal patenten op zijn naam staan. Hij is tot de ontdekking gekomen dat we mogelijk in een computerprogramma leven.

De ‘dingen’ die we aanraken en voelen bestaan voor het grootste deel uit lege ruimte. Onze zintuigen houden ons voor de gek. Natuurkundigen hebben in de loop der tijd ontdekt dat er veel ruimte bestaat tussen atomen. Hoe dieper we in de subatomische wereld duiken, hoe meer ruimte en hoe minder materie we vinden.

Volgens Elvidge moeten we ruimte zien als data. We zullen uiteindelijk gaan ontdekken dat er geen ‘dingen’ zijn; materie is niets meer dan data. Die data kunnen we dan weer zien als de binaire code van een computerprogramma. Het menselijk bewustzijn bestaat mogelijk in een soort kosmisch internet, dat alleen toegankelijk is via computers, in dit geval ons brein.

Elvidge borduurt voort op het werk van de invloedrijke theoretisch natuurkundige John Archibald Wheeler, auteur van het boek Geons, Black Holes and Quantum Foam: A Life in Physics.

Natuurkundigen hebben aangetoond dat materie zich als golf kan gedragen tot een waarnemer er invloed op uitoefent. Het bewustzijn is de drijvende kracht achter deze verandering. De uiterlijke vorm van de pen op je bureau of de bloem in je tuin wordt bepaald door informatie, of ‘bits’. Alleen als je de pen of bloem uit elkaar haalt en onder de microscoop legt, moet het computerprogramma meer data invullen. Iets is pas ‘echt’ als het wordt waargenomen, aldus Elvidge.

Volgens hem zit het bewustzijn niet in het brein, maar kan het bestaan in een soort internetomgeving. “Het brein is als een soort cache (tijdelijk geheugen),” zei hij. “In onze browser is een lijst te zien van websites die we recentelijk hebben bezocht. Een cache is een efficiënte manier om informatie te verwerken. Ons brein doet dat mogelijk ook op die manier.”

Als het bewustzijn in een netwerk bestaat, kan het toegang krijgen tot informatie die buiten het brein bestaat. Elvidge roept mensen op meer te vertrouwen op hun intuïtie. “Als je mediteert en om hulp vraagt bij een probleem, krijg je die hulp vaak ook. Die inspiratie kan afkomstig zijn van mensen of zelfs andere entiteiten in dat kosmische internet.”

“Je gaat nooit dood,” besloot Elvidge. “Je beëindigt gewoonweg de simulatie.”



Bron: ohln.nl

Voeg toe aan: