Fransen heffen belasting op regenwater, Nestlé wil drinkwater privatiseren.
De Franse stad Douai gaat zijn inwoners belasten op regenwater. Verwacht wordt dat andere steden snel zullen volgen. De stad voert hiermee een wet uit die in juli 2011 werd goedgekeurd. Een topman van Nestlé, die tientallen flessenwatermerken waaronder Contrex, Vittel en Perrier in zijn portefeuille heeft, roept inmiddels op drinkwater niet langer als een basisrecht maar als een levensmiddel te beschouwen dat door de bedrijfswereld beheerd dient te worden.
Douai hoopt zo op jaarbasis 750.000 euro te recupereren of zo'n 25% van de totale kosten die de stad maakt om het regenwater te beheren. De belasting is gebaseerd op de totale waterdichte oppervlakte van een eigendom. Met andere woorden de oppervlakte waar regenwater wordt tegengehouden door onder meer daken en terrassen. De belasting bedraagt maximaal één euro per vierkante meter.
De stad belast enkel eigenaars die niets ondernemen om het regenwater dat van hun eigendommen wegstroomt naar riolen af te leiden. Wie dat wel doet, kan worden vrijgesteld.
Ook in Polen en de VS
De maatregel is niet uniek. Ook in Polen wordt aan een soortgelijke wet gewerkt. De inwoners van steden als Poznan, Koszalin, Bielsko-Biala, Bytom en Vrotslav hebben de belasting al betaald. In de Amerikaanse staat Oregon is het sinds 1925 strafbaar om regenwater en sneeuw op te vangen. De overheid gaat er van uit eigenaar te zijn van het regenwater dat op het erf van burgers valt.
Drinkwater privatiseren
Peter Brabeck, de ex-ceo en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur van multinational Nestlé, gaat nog een stap verder. In de video hieronder veegt hij de stelling van tafel dat drinkbaar water een basisrecht is. Brabeck ziet water als een voedingsmiddel dat door zakenlui moet worden beheerd.
"NGO's stellen een extreme oplossing voor en willen water als basisrecht erkend zien. Maar er is een andere oplossing: water is een levensmiddel en heeft een marktwaarde. Je moet het een waarde geven, zodat we met zijn allen beseffen dat er een kost aan verbonden is. Vervolgens moet je maatregelen nemen voor mensen die geen toegang hebben tot water", aldus Brabeck.
Noot redactie:
Bij deze gegeven is water geen menselijke basisrecht meer. Tenminste dit willen ze je laten geloven en afdwingen. Niemand maar ook niemand kan jou als mens water ontzien. Er zijn al verregaande ontwikkelingen op dit gebied. Landen en gebieden zijn al opgekocht om het bronwater uit te putten en het te kunnen verkopen aan de mens. Het is niets voor niets dat ze het water expres vervuilen en deze smoes ook gebruiken om extra belasting in te voeren voor een probleem die niet bestaat maar doelbewust wordt gecreëerd. Net als met de global warming hype, zelfde constructie, zelfde principe. We gaan hard op weg naar een Nazi rijk waarin voedsel geen basisrecht meer is en ze ons afhankelijk maken van gemanupuleerde voedsel en zijn bezig natuurlijke voedsel te vernietigen zoals Monsanto dat doet met bijvoorbeeld de Bij. En straks kunnen de mensen geen water meer krijgen zonder daarvoor te betalen. Het vierde rijk gaat straks over leven en dood. Mensen mensen wordt toch wakker. Dit gaat helemaal de verkeerde kant op, nou ja oke aan de andere kant de goede kant want alles draait om de eindtijd. Er is niks aan de hand mensen, lekker boodschappen blijven doen, lekker de politiek blijven volgen, lekker de bedrijven door laten gaan, laat ze moeder aarde maar kapot maken, laten we de mensen gewoon een leven van lijden geven joh, alles is toch een illusie dus maakt het wat uit?
Bron: hln.be
Voeg toe aan: