Inwoners van Cyprus snappen niet dat in heel Europa spaarders worden ontzien, maar dat juist zij moeten bloeden. Mensen zijn én in paniek én er is woede, zegt RTL-correspondent Silvia Brens.
"In zoverre zelfs woede dat dit weekend zelfs iemand met een tractor naar een bank is gereden en met die tractor van alles van plan was. De politie heeft 'm tegen kunnen houden", zegt Brens.
Oproep: stap uit de euro
Volgens Brens begrijpen mensen niet dat zij nu de dupe zijn. "Voor honderden miljarden is Griekenland gered. Cyprus is in de problemen geraakt, omdat het in Griekenland geld had staan. En in plaats van dat de Grieken worden gepakt, worden zij gepakt. Mensen snappen er niets van."
De leider van de Griekse orthodoxe kerk, een belangrijk man op Cyprus, heeft in een preek gezegd dat het land zich onmiddellijk uit de euro moet terugtrekken. We moeten terug naar de Britse pond, zei hij.
Nederlandse ambassade: pinautomaten leeg
De Nederlandse ambassade op Cyprus zegt dat mensen die op Cyprus zijn niet kunnen pinnen. "Met pinpas of creditcard betalen gaat wel, maar de pinautomaten in de grote steden zijn leeg. In de kleinere plaatsen kan dat vaak nog wel."
Banken zijn dit weekend dichtgegaan toen bleek dat mensen massaal hun spaargeld weghaalden. De banken zouden morgen open gaan, maar dat is nog maar de vraag. Brens: "Nu de situatie zo onzeker is, kan het goed zijn dat de banken dicht blijven. Het hangt ook af welk besluit er wordt genomen. " Morgen gaat het parlement stemmen over de maatregel.
Volgens de oorspronkelijke reddingsoperatie gaan spaarders bij Cypriotische banken met minder dan 100.000 euro op hun rekening een heffing van 6,75 procent betalen, boven een ton is dat 9,9 procent.
Angst dat rijken hun geld weghalen
Het besluit om ook de spaarders die minder dan 100.000 euro op de bank hebben te belasten, komt van president Nikos Anastasiades van Cyprus. Dat doet hij omdat er heel veel rijke mensen, vooral Russen, geld op die banken hebben staan, zegt Brens. "Hij is bang dat iedereen dan vertrekt. Cyprus is afhankelijk van dat geld dat buitenlanders daar brengen." De druk is nu zo groot, dat hij er mogelijk wel wat aan gaat doen.
Internationaal wordt met ontzetting en ongeloof gereageerd op het besluit om spaarders bij Cypriotische banken deels te laten opdraaien voor de noodsteun aan het land. Gevreesd wordt voor een bankrun in Griekenland, Italië en Spanje.
Bron: rtl.nl
Voeg toe aan: