AMSTERDAM - Zaaigoed, bemesting, gereedschap, maar ook vogelhuisjes. Bij de Stadsakker in het centrum van Groningen is alles verkrijgbaar voor de stadse moestuin.
Maar het concept van het familiebedrijf, dat een half jaar geleden de deuren opende, gaat verder. Op wandelafstand van een woonwijk moet een groentekwekerij van 1 à 2 hectare komen, waar biologische groente en fruit worden geteeld, geoogst en verkocht.
Merlijn Albering heeft er alle vertrouwen in dat die er uiteindelijk komt. Kippen en op termijn ook vee voor melkproducten ziet ze al helemaal voor zich. „Zo bouwen we mee aan een duurzame voedselvoorziening en een groenere woonomgeving.”
Steeds meer mensen willen groenten en fruit weer naar de achtertuin brengen, ervaart ze. „Doen in de lente de kruiden- en groentenplantjes het goed, nu in de oogsttijd wil men inmaken. En er is natuurlijk niets leuker dan in de winter van je zelf gekweekte witte kool zuurkool te eten!”Merlijn Albering doet er alles aan haar producten uit de buurt te betrekken. „Zo nam ik eerst plantjes af bij een bedrijf in Limburg. Het was echt kicken om ze ook lokaal te vinden, in Zuidbroek. Net zoals het gereedschap van oer-Hollandse degelijke kwaliteit is. Dat is dan wat duurder, maar het is niet te vergelijken met de schepjes en harkjes die voor een paar euro in de bakken in bouwmarkten liggen.”
Het lukt haar niet altijd producten van eigen bodem aan te bieden. Toch is ze trots op haar vogelhuisjes. „Je kunt ze voor een prikkie met containers tegelijk uit China laten komen, maar ik heb hele mooie Zweedse. Daarvan weet ik zeker dat het van gecertificeerd hout is en dat de verf het mileu niet belast.”
Bron: telegraaf.nl
Voeg toe aan: