Een asteroïde met een doorsnede van zo’n tien meter die 2009 BD wordt genoemd en eerder deze maand werd ontdekt, passeert vandaag onze planeet op een afstand van bijna 644.000 kilometer. Het nabije object vormt geen gevaar voor ons, maar het is een eigenaardigheid die het waard is om onderzocht te worden. Astronomen denken namelijk dat de rots een zeldzame ‘co-orbitale planetoïde’ is, welke de aarde volgt in diens baan en zich niet verder dan vijftien miljoen kilometer van onze planeet bevindt. Met andere woorden: 2009 BD achtervolgt ons. Op beelden die de baan van het object simuleren is het rotsblok nauwelijks te onderscheiden van ons eigen thuis.
In 2006 maakte de ruimtevaartorganisatie bekend dat de ‘tweede maan’ van de aarde, de twintig meter grote asteroïde 2003 YN107, op het punt stond om onze planeet achter zich te laten. De planetoïde draaide gedurende een tijdsbestek van ruim zeven jaar rond de aarde en keert om de zestig jaar terug. 2003 YN107 vormde en vormt geen gevaar voor ons in het verleden en in de toekomst, maar desalniettemin vinden wetenschappers het interessant om te onderzoeken wat voor invloed onze planeet heeft op dergelijke objecten. Asteroïden die in een stabiele baan rond de aarde draaien worden gezien als de kandidaten voor een toekomstige bemande ruimtemissie, die moet dienen als test voor een reis naar onze buurplaneet Mars.
Tot nu toe weet men nog maar weinig over 2009 BD, maar omdat het zich in de directe omgeving van de aarde bevindt krijgen astronomen de kans om de baan van de planetoïde uitgebreid te bestuderen en te bepalen of het object ooit aan de zwaartekracht van onze planeet zal ontsnappen. Uit observaties die de afgelopen tijd werden uitgevoerd blijkt dat de rots voor enkele maanden of mogelijk jaren de aarde zal blijven achtervolgen. Pas als 2009 BD in november 2010 zich op een afstand van 0,1 AU, wat overeenkomt met één tiende van de afstand tussen de aarde en de zon, van onze planeet bevindt zal men in staat zijn om te bepalen wat het lot is van de planetoïde.
Orginele bron: Universe Today
Bron: astroversum.nl
Voeg toe aan: