Het lijkt erop dat moedermelk ongekende krachten heeft. Zo helpt het bij de ontwikkeling van de spijsvertering, stimuleert het de groei van een gezond gebit en heeft de baby minder kans op het krijgen van allergieën. Maar moedermelk zou ook een krachtige strijder tegen het HIV-virus zijn. Een onbekend deel van de moedermelk lijkt namelijk HIV-deeltjes en en met het virus geïnfecteerde cellen te doden.
Dit blijkt uit een studie van Angela Wahl, onderzoeker aan de Universiteit van North Carolina. Eerder werd moedermelk er juist van verdacht baby’s te besmetten met het virus. Want zelfs als een baby van een HIV-positieve moeder HIV-vrij wordt geboren, wordt 15% alsnog besmet in de vroege kindertijd.
Geen verdachte meer
Voor het onderzoek werden HIV-besmette muizen met menselijke beenmerg, lever en weefsels gebruikt. Indien de knaagdieren moedermelk kregen, werd het virus niet uitgezonden en werden ze dus niet ziek. “Met dit onderzoek hebben we aangetoond dat moedermelk een intrinsiek aangeboren vermogen heeft om HIV te doden,” aldus J. Victor Garcia, die toezicht hield op het onderzoek.
Mysterieus ingrediënt
De onderzoekers vermoeden dat de 15% die alsnog HIV krijgt, verklaard kan worden door het zuigen op gebarsten tepels. Op deze manier wordt een baby blootgesteld aan het besmette bloed van de moeder. Maar aan borstvoeding ligt het niet. Verder onderzoek moet uitwijzen welk ingrediënt van de melk het virus remt. Als het kan worden geïdentificeerd, kan het worden gebruikt om andere vormen van HIV-overdracht te voorkomen.
Bron: Newscientist.com
Dit artikel is overgenomen uit Ode Magazine.
Bron: aquariusage
Voeg toe aan: