Europese ambtenaren zouden besprekingen hebben gevoerd over een ‘worst case scenario’ in het geval Griekenland uit de eurozone zou stappen. Daarbij zou zelfs het vrij verkeer tussen de lidstaten in het gedrang komen.
Volgens bronnen bij het persagentschap Reuters buigen ambtenaren van de Europese Unie (EU) zich over verregaande maatregelen mocht Athene beslissen de muntunie vaarwel te zeggen.
Hoewel de bronnen die het persagentschap Reuters aanhaalt niet gezegd willen hebben dat er op dit moment rekening wordt gehouden met een Griekse exit, zouden er de afgelopen zes weken tijdens zogenaamde ‘conference calls’ in ieder geval maatregelen in ‘het geval van’ zijn besproken. En die maatregelen zijn bepaald verregaand te noemen.
Schengen
Zo zouden onder meer opnames aan geldautomaten worden beperkt, controles op kapitaalverkeer worden ingevoerd en wordt zelfs het opschorten van het Schengen-akkoord een optie. Daarbij zouden verscherpte grenscontroles worden doorgevoerd. Het Verdrag van Schengen werd onder meer in het leven geroepen om Europese burgers binnen de Europese Unie visumvrij te laten reizen. 22 EU-lidstaten (plus IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein) maken deel uit van de Schengenruimte.
Er wordt onderzocht of er een wettelijke basis mogelijk is voor de extreme maatregelen die de ambtenaren in gedachten houden.
Vrees voor Grieks radicaal-links
Naar verluidt hebben de conference calls plaatsgevonden uit vrees voor een overwinning van Syriza, een radicaal-linkse coalitie, bij de komende Griekse verkiezingen van 17 juni. Bij een overwinning van radicaal-links neemt het risico toe dat Griekenland zal verzaken aan zijn plichten die het van de EU en het IMF opgelegd kreeg in ruil voor financiële steun. Dat zou de Grieken dan een stap dichter bij de ‘Grexit’ brengen.
'Geen politiek'
De bronnen bij Reuters benadrukken dat er geen politieke beslissingen werden genomen, want de besprekingen over een rampenplan werden door financiële experts gevoerd. “Het is nu eenmaal verstandig voorbereid te zijn op een worst case scenario”, aldus een van de bronnen.
Hoe dan ook, de Belgische minister van Financiën Steven Vanackere liet eind mei al verstaan dat het de taak is van iedere lidstaat van de eurozone om voorbereid te zijn op een escalatie van het Griekse probleem.
Noch de Griekse autoriteiten, noch de Griekse centrale bank zouden op de hoogte zijn van de rampenplannen waarover de bronnen van Reuters berichten. (Reuters/BO)
Bron: trends.knack.be
Voeg toe aan: