Zoeken
 


Waterschappen: Rijk moet antibiotica in water aanpakken

Laatste wijziging: maandag 26 maart 2012 om 08:51, 3629 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
maandag 26 maart 2012

Het Rijk moet sterker de regie nemen om een einde maken aan de vervuiling van het Nederlandse oppervlaktewater met antibiotica. Vooral het weglekken van penicilline via mest uit de intensieve veeteelt is een probleem.

Bacteriën rukken op
Dat stelt de Unie van Waterschappen in een reactie op eerder onderzoek waaruit blijkt dat het water in Nederland steeds meer antibioticaresistente bacteriën bevat. Het gaat niet om grote hoeveelheden, maar de bacteriën vormen wel een ‘toenemend probleem voor de volksgezondheid’’, aldus woordvoerster Hanneke Heeres van de Unie.

Lozing ziekenhuizen getackeld
De waterschappen zijn verantwoordelijk voor waterzuivering en daarmee voor de kwaliteit van het oppervlaktewater in ons land. Om het antibioticaprobleem te tackelen lopen er momenteel pilots bij ziekenhuizen. ‘Daar zetten we extra zuiveringscapaciteit in, omdat daar door het vele medicijngebruik de concentratie vanzelfsprekend nogal hoog is. Maar omdat het allemaal keurig via een rioolbuis naar buiten komt, is zuiveren daar niet zo’’n probleem’.

Mestprobleem lastiger
Lastiger is het voor de waterschappen om de vervuiling via de intensieve veeteelt aan te pakken ‘De antibiotica die nog in de mest zit spoelt uit en komt uiteindelijk in de water terecht. Deze zogenoemde diffuse bronnen kun je niet met een filter voor een pijp aanpakken,’ zo stelt de woordvoerster.

Aanpakken bij bron
Reden voor het pleidooi dat het Rijk de vervuiling met een stringent vergunningenbeleid bij de bron tegengaat. Zowel het ministerie van landbouw als dat van volksgezondheid moeten hun verantwoordelijkheid nemen. ‘Het gaat erom dat de ministeries het probleem erkennen en de regie stevig in handen nemen’.

Afvalputje
Dan nog blijven er resistente bacteriën via de grote rivieren ons land binnenstromen. ‘We zijn natuurlijk wat dat betreft het afvalputje van Europa. Ook dat vergt overleg en regie. Uiteindelijk gaat het wel om onze gezondheid’.



Bron: binnenlandsbestuur.nl

Voeg toe aan: