Zoeken
 


Waarom kon slechtziende Galileo toch zo goed waarnemen?

Laatste wijziging: vrijdag 23 januari 2009 om 15:45, 1968 keer bekeken Print dit artikel Bekijk alle nieuws feeds van onze site
 
vrijdag 23 januari 2009

 

 
Het grafmonument van Galileo Galilei in de Santa Croce kerk in Florence.

 

Astronomen, genonderzoekers en oogspecialisten willen een raadsel oplossen die de geniale Italiaanse natuurkundige en wiskundige Galileo Galileï in 1642 mee in zijn graf heeft genomen. Dat heeft de krant Corriera della Serra vandaag gemeld.

De man, die geldt als de grondlegger van de astronomie op basis van waarnemingen met telescopen, leed immers aan een zware oogziekte.

2009 jaar van de astronomie

Dit jaar is door de VN uitgeroepen tot het jaar van de astronomie omdat 400 jaar geleden Galileï de eerste sterrenkijker heeft gebouwd. Hij ontdekte zodoende manen van Jupiter, zonnevlekken en de zogenaamde "zeeën" op de Maan. Maar de vraag stelt zich hoe hij ondanks zijn oogziekte daatoe in staat was.

Het antwoord moet komen door een genonderzoek op de stoffelijke resten in het graf van Galileï, zei directeur Paolo Galluzi van het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap. Deskundigen uit Engeland en Italië inzake oogziektes en genonderzoek zijn reeds met het wellicht langdurig onderzoek begonnen.

Bijna blind

De bijna blinde Galileo heeft in zijn laatste levensjaren voor lezen en schrijven moeten steunen op zijn leerling Vincenzo Viviani. Reeds als jonge man had de uit Pisa stammende wetenschapper geklaagd over oogproblemen, vermoedelijk tengevolge van een genetisch bepaalde ziekte van het adervlies.

Het onderzoek moet ook uitwijzen of vergissingen in zijn waarnemingen te wijten konden zijn aan die visuele afwijking en of het lichaam van de jonge vrouw in zijn graf dat van zijn dochter is.
Gaileo Galileï werd indertijd door de roomskatholieke kerk als een ketter gebrandmerkt omdat hij het heliocentrisch wereldbeeld vooropstelde. Pas in 1992 kreeg hij rehabilitatie van paus Johannes Paulus II.



Bron: hln

Voeg toe aan: