Volgens een computerhersteller die anoniem wil blijven stoppen fabrikanten een teller in hun printers die het toestel na een tijdje onbruikbaar maakt.
Printers willen wel eens plots de geest geven. Veel consumenten vrezen dat het te duur zal zijn om ze te laten herstellen en gaan snel over op een nieuw toestel. "Ten onrechte", zegt een computerhersteller. "Zoek gewoon op het internet de geheime code van het toestel en in een mum van tijd werkt het weer."
Geheime toetsencombinatie
De computerhersteller deed gisteren zijn boekje open in het radioprogramma Peeters & Pichal (Radio 1). "De fabrikanten stoppen een teller in de printers zodat die op een bepaald moment gewoon de geest geven", stelt hij. "Je krijgt ze alleen aan de praat door een bepaalde toetsencombinatie in te geven. En die houden ze bewust geheim. Het is maar als een ontslagen personeelslid uit de biecht klapt, dat één of andere website de geheime code kan publiceren waarmee het toestel te deblokkeren is."
De hersteller is verbolgen. "In tegenstelling tot wat de fabrikanten zeggen, is die teller enkel aangebracht om de consumenten op kosten te jagen, en hen zo snel mogelijk om een nieuw toestel te doen gaan. Ik heb ondertussen al bij verschillende van mijn klanten met een probleem gewoon die code ingegeven, waarna het toestel nog jaren werkte."
Is Apple ook schuldig?
Het probleem bestaat trouwens niet alleen bij printers. De hersteller is het ook al bij iPods tegengekomen. "Plots zijn die defect, maar als je een bepaalde toetsencombinatie ingeeft, beginnen ze prompt weer te werken. Die combinatie op het internet zoeken is moeilijk, maar als je ze eenmaal gevonden hebt, is het heel simpel."
Voor de hersteller is het duidelijk: die tellers in die toestellen zijn pure geldklopperij. Het is uit woede daarover dat hij uit de biecht klapt. Maar wel anoniem. "Ik vrees problemen met de fabrikanten als ze weten dat ik dit verteld heb."
Printerfabrikant ontkent niet
Commercieel directeur Frank Deneweth van Brother België ontkent het bestaan van de tellers niet: die maken deel uit van het geheugen van het toestel. "Ze zijn gewoon nuttig: ze blokkeren als de printer een onderhoudsbeurt nodig heeft."
Vooral de goedkopere inkjetprinters worden vaak geblokkeerd door de teller, zegt Deneweth. Als die weinig gebruikt worden, reinigt de printer automatisch de doorstroming van de inktpatronen, zodat die niet dichtslibben. Maar daarbij wordt altijd wat inkt gemorst die in een sponsje onder aan de printer terechtkomt. Na een aantal van die schoonmaakbeurten dreigt dat sponsje verzadigd te raken, en blokkeert de printer. "Natuurlijk kan je dat probleem gewoon negeren, en die code ingeven en denken dat het daarmee opgelost is. Maar dan moet je daarna niet komen klagen als je vlekken begint te krijgen tijdens het printen, of als er inkt lekt uit het toestel."
Volgens de anonieme computerhersteller hebben ook andere printers van die tellers die met een geheime code te deblokkeren zijn. "Klopt", zegt Deneweth. "Het gaat er telkens om dat een bepaalde onderhoudsbeurt nodig is. Een auto breng je toch ook naar de garage als je de olie moet verversen of de remblokjes moet vervangen?"
Bron: zdnet.be
Voeg toe aan: