De Nederlandse financiële sector begint zich steeds meer voor te bereiden op een faillissement van Griekenland. Scenario's worden uit de kast gehaald en risico's worden besproken.
Dat blijkt dinsdag uit een rondgang van het ANP. Over de inhoud van eventuele stappen bij een Grieks faillissement, en de mogelijke gevolgen voor de sector, bleven de banken echter stil.
Wanneer
Bij Rabobank zijn ze het meest concreet. Financieel topman Bert Bruggink gaf dinsdag aan dat Griekenland volgens hem failliet gaat. 'Het is alleen de vraag nog wanneer,' zo zei hij. Een woordvoerder van de bank meldde dat Rabo 'alle scenario's' voor een zogenoemde 'default' heeft klaarliggen.
'Maar dat geldt ook voor alle andere scenario's,' voegde hij eraan toe. De sleutel tot een oplossing voor de Griekse problematiek ligt volgens de bank bij politici.
Risico's
Rabo zei op 24 augustus nog dat het voorzieningen had getroffen voor een bedrag van 104 miljoen euro op Griekse staatsobligaties. De coöperatieve bank had destijds 347 miljoen euro in Griekenland uitstaan.
ABN Amro heeft geen specifieke plannen voor een Grieks faillissement, maar kijkt naar alle risico's en mogelijkheden. Een woordvoerder van ING wilde desgevraagd niet aangeven of er scenario's worden besproken.
Scenario's kabinet
Wel gaf de zegsman van ING aan dat het financieel concern nog een Griekse obligatieportefeuille heeft van ruim 1 miljard euro. 'Het bedrag dat we nog aan Griekse staatsobligaties in onze boeken hebben staan, is even groot als de winst die we in drie maanden halen,' zo nuanceerde hij. De Griekse crisis staat volgens ING niet in verhouding tot de kredietcrisis in 2008.
Bij De Nederlandsche Bank (DNB) was dinsdagmiddag niemand bereikbaar voor commentaar. Minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) zei eerder op de dag dat er 'in het diepste geheim' gesproken wordt over alle waarschijnlijke en onwaarschijnlijke scenario's voor de toekomst van het noodlijdende Griekenland, onder meer met de centrale bank.
Noot redactie:
Ook in Frankrijk staan een aantal banken op het puntje van omvallen. Geld op de Franse banken? Beter weer onder het matras of in een oude sok. En laat u niet verleiden met mooi rentes van de banken. Banken zijn blut en willen uw geld. Voor wat? Om door te gaan zoals ze nu door gaan? Maak van je geld geen bloedgeld :-)
Bron: elsevier.nl
Voeg toe aan: